1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

1.6 EcoBoost 182pk Ecoboost 1.6 met caravan turobo uit laten razen?

Discussie in 'Performance' gestart door R.Obbink, 11 jul 2019 om 21:30.

 1. Mannen,

  ik heb gezocht maar kon dit niet echt vinden.

  Als bekend rij ik een C-Max 1.6 Ecoboost met 182 PK.

  Ik ben de laatste dagen aan het lezen op diverse fora (ook caravan fora) over het al dan niet uit laten razen na gedane arbeid van de motor als je stopt.... of een tussenstop maakt.

  Wat bedoel ik: Ik ga over 2 weken de alpen in met de nieuwe caravan, een Burstner Ventana van 1500 KG...

  Van het voorjaar al mee weggeweest en de C-Max heeft er totaal geen moeite mee.....

  Maar nu we de alpen overgaan (Italie is de bestemming) vraag ik me toch wat af.

  Is het raadzaam om bij een (tussenstop) de motor na gedane arbeid even te laten doordraaien zodat de turbo kan koelen.... Toendertijd bij mijn Astra 2.0 DTI uit 1999 deed ik dat altijd wel. De buitentemperatuur is toch hoger (25+ graden) en misschien is dat nadeling

  Graag jullie mening.
   
 2. het is zeker slim, het kan nooit kwaad.
  als je turbo vol heeft gewerkt dan kan hij over de 150.000rpm draaien. deze draait dus dan nog wel even na. ook als je hem afzet.
  de uitlaatgassen stoken de turbo qua temperatuur op.
  even laten nadraaien is dan zeker eerder goed dan verkeerd.

  voor het koelsysteem zit er mogelijk een electrische kvs pomp. deze pompt vloeistof door je turbo nog zeker even door nadat je motor afzet.
  dit is dan ook voor het afkoelen ervan. het is misschien wel fijn om te weten of je het hebt. niet dat het veel uitmaakt, maar is meer dat je weet dat hij na afzetten van de motor ook nog gekoeld word

  over goeie 8dagen ga ik ook de alpen in en vorig jaar 15% helling doet hij zonder enkel probleem. aangezien parkeerplaats direct daarboven is, heb ik idd de motor even na laten draaien zodat alles wat meer kon afkoelen
   
 3. Tijdens tussenstoppen op de snelweg doe ik het wel, als je bij de camping aankomt heb je over het algemeen al een stuk over secundaire wegen en bebouwde kom gereden en daar wordt de turbo minder zwaar belast en koelt al wel af.
   
 4. duidelijk verhaal mannen,

  Bedankt! Gaan we dat dus gewoon doen.:clap:
   
 5. Ik zou dit idd na zware belasting ook doen : )
   

Deel Deze Pagina