1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

DAB+ radio upgrade nummers...

Discussie in 'In Car Entertainment' gestart door pd3jcw, 27 aug 2015.

 1. #141 mrkb, 19 mei 2016
  Laatst bewerkt door een moderator: 19 mei 2016
  Dank. Ik had ze beide al een schopje gegeven.
  Bij dit schopje kwam ik de interessante DTC B1D55 - Antenna 2 Circuit tegen bij de ACM, maar na een tweede reset kwam deze niet terug. Ik denk vals alarm dus.

  Ik heb even gezocht op of er meer DAB-problemen zijn en ik lees wel dat DAB-radio's in verschillende modellen Fords problemen hebben die wellicht te verhelpen zijn met een software update. Toch maar eens een IDS-compatible kabel aanschaffen dan...
   
 2. Dus werkt het nu? Zweet zweet... ;)
   
 3. #143 Johoo_NL, 19 mei 2016
  Laatst bewerkt door een moderator: 19 mei 2016
  Bedoel je een VCM II module?

  Zoek ik eigenlijk ook nog 1. Inmiddels staan er verschillende werkende (zeggen ze) klonen op eBay voor onder de 100 euro.
  Ik weet alleen niet of het echt iets is.
   
 4. #144 mrkb, 19 mei 2016
  Laatst bewerkt door een moderator: 19 mei 2016
  Helaas heb ik DAB nog niet werkend... ik krijg nu niet eens meer de namen van de transponders te zien.
  Omdat de FM-ontvangst prima is (de extra zijantenne in de ruit helpt) en de AM-ontvangst redelijk is verdenk ik niet de antenne / antennevoet, maar de radio.

  Ik ga nog een poging wagen om de software te updaten van de ACM (radio) en de FCDIM (display). Dit zodra ik de goede kabel binnen heb. Die is inmiddels in bestelling (VXDiag VCX Nano, die met IDS werkt).
   
 5. [MENTION=26880]mrkb[/MENTION]
  Weet je zeker dat je de juiste antennevoet+antenne hebt? Die melding over antenne 2 circuit had ik ook toen ik nog niet de juiste antenne erop had.

  Ik kon toen ook alleen bij stilstaan een aantal zenders ontvangen en verder niet.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met behulp van Tapatalk
   
 6. #146 JW, 19 mei 2016
  Laatst bewerkt door een moderator: 19 mei 2016


  Waarom heb je voor de VCX Nano gekozen en niet voor een goede kwaliteit VCM 2 kloon?

  De VCX Nano welke technisch gelijk is aan de (goedkope) VCM 2 klonen met 1 printplaat staan erom bekend van niet al te beste kwaliteit te zijn. Beiden zijn lang niet altijd even betrouwbaar. Er zijn online genoeg voorbeelden te vinden waarbij het updaten van modules met een VCX Nano niet eens werkt of dat dit tot een gebrickte module heeft geleid. Dit is wel iets om rekening mee te houden voor je aan het updaten begint.  Toen ik vorig jaar zelf in de markt was voor een geschikte diagnose interface om te gebruiken met IDS werd me op andere forums vanwege bovenstaande redenen de VCX Nano sterk afgeraden. Uiteindelijk heeft me dit doen besluiten om een paar tientjes meer uit te geven en een goede kwaliteit VCM 2 kloon (directe kopie van het origineel) aan te schaffen. Hier heb ik tot dusver geen moment spijt van gehad. De VCM 2 kloon die ik heb is 100% compatible met de originele VCM 2 en werkt vooralsnog uitstekend. Zelfs het updaten naar een nieuwere IDS versie is geen enkel probleem.
   
 7. #147 mrkb, 19 mei 2016
  Laatst bewerkt door een moderator: 19 mei 2016
  [MENTION=5289]Underdogg[/MENTION]
  Ja, dat weet ik zo goed als zeker. Typenummers kloppen en er staat DAB op de antenne (die je niet op een alleen-AM/FM-voet kan zetten).

  @JW
  Dank voor de waarschuwing. Ik heb zelf de slechte verhalen nog niet gelezen maar gelukkig kan ik mijn order nog cancellen. Ik ga op zoek naar een goede VCM II.
   
 8. En waar kunnen we de goede VCM II aan herkennen? Er worden er talloze aangeboden.
   
 9. Even een apart topic voor de VCM? [MENTION=26880]mrkb[/MENTION] Heb je ook een DAB+ Antennespriet?
   
 10. [MENTION=3422]antig01[/MENTION]
  Ja, ik heb een (kleine) DAB+-antennespriet. De gewone en de DAB+ hebben een verschillende schroefmaat en passen niet op elkaars bijbehorende antennevoet.
   
 11. Dat weet ik, maar ik had een korte antenne van BMW welke op de Dab voet paste echter de ontvangt was ruk.
   
 12. [MENTION=3422]antig01[/MENTION]
  Dank voor het meedenken. Ik heb toch echt een originele Ford-antennespriet met het typenummer wat wordt aangeraden in dit topic. Wellicht dat een langere antennespriet uitmaakt, maar die heb ik niet bij de hand om te testen.

  Ik heb op een Duits forum nog wat informatie gevonden over de DTC die ik kreeg (maar nu weg is). Weliswaar voor de B-Max maar het gaat over hetzelfde type radio.

  Op het Duitse forum staat dat met Antenne 2 de witte Fakra-aansluiting bedoeld wordt. Als ik een wilde gok neem loopt deze naar de antennevoet. Wat genoemd wordt is dat antenneversterkers alleen goed werken als je de juiste stroom erop zet. Iemand die de DTC kreeg heeft dit opgelost door een 750mOhm-weerstand parallel te zetten op de witte aansluiting, maar die had ook een niet-originele alternatieve antenne / versterker gemonteerd.
   
 13. [MENTION=26880]mrkb[/MENTION]

  heb je eerst de radio vervangen en later de antenne?
  Zoals ik al aangaf had ik eerst de radio alleen vervangen. Ik kreeg toen dezelfde melding omdat ik de nog niet dab antennevoet had.

  Afgelopen dinsdag heb ik deze vervangen voor de voet met dab en dan krijg je die melding ook niet meer.

  Heb toch ergens het idee dat er iets niet goed is aangesloten of dat de radio\antenne niet goed is.
   
 14. [MENTION=5289]Underdogg[/MENTION]

  Ik heb inderdaad eerst de radio geplaatst, ongeveer een week geleden. DAB meteen geactiveerd. Gisteren heeft [MENTION=33]pd3jcw[/MENTION] voor mij de voet gemonteerd.

  Ik heb om DAB te activeren de auto aan de ELM gehad, en daarna kwam de DTC niet terug. Na montage van de antenne heeft de auto nog aan UCDS gehangen en toen hebben we deze DTC ook niet gezien. Pas toen ik gisteren thuis alle radio-aansluitingen op zicht heb gecontroleerd en opnieuw heb aangesloten heb ik één keer deze DTC gehad. Na een reset van FCDIM en ACM niet meer. Ik zie hem dus niet continu terugkomen.

  De radio is van de sloop en afgezien van DAB werkt deze prima. Ik denk dat de antenne / voet in orde zijn (nieuwe onderdelen), maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik maandagmorgen-exemplaren heb ontvangen. De ontvangst van AM is redelijk. Volgens mij is de buitenantenne de enige AM-antenne in de auto dus ik neem aan dat ze in ieder geval gedeeltelijk werken. De ontvangst wordt in ieder geval veel slechter als ik de spriet eraf schroef.

  Zodra ik tijd heb kan ik wel gaan doormeten om te kijken of het aan de bekabeling ligt. Misschien dat iemand weet waar ik het beste de multimeter op kan zetten en welke waarden ik moet verwachten?
   
 15. Nog even wat onderzoek gedaan naar de verschillende antenne-verbindingen op de radio:

  • Zwart (antenne 1): ACM (radio) - FCDIM (scherm) - antennevoet / versterker dak (AM / FM / GPS / DAB) - antennespriek dak (AM / FM / DAB)
  • Wit (antenne 2): ACM (radio) - antenneversterker (FM) - zijruitantenne (FM)
  Het lijkt er dus op dat een DTC voor Antenne 2 betrekking heeft op de zijruitantenne. Die heb ik inderdaad gisteren thuis even losgekoppeld, misschien dat daarom deze fout is ontstaan.
   
 16. Die zijruit antenne, zit die links achter in raam verwerkt? Vroeg mij al af waarom er ruitverwarming in dat raampje zat...:schater:
   
 17. Ja zit in de linker achterruit
   
 18. Ik heb net even FORScan een paar minuten naar de ACM laten kijken. Ik heb onder andere de signaalsterkte van de radio uitgelezen. Bij mij in de straat (in de stad, maar wel een aantal DAB-zenders in de buurt) staat deze op waardes tussen 39 en 45.

  Zou iemand met een werkende DAB-radio met FORScan kunnen kijken wat voor signaalsterkte hij heeft? Dan heb ik een idee of ik verder in het antennesysteem moet gaan graven. Alvast dank!
   
 19. Als die van mij gemonteerd is kunnen we ze wel een keer naast elkaar zetten en meten?
   
 20. Naar mij is de BM5T-18C815-XN onderweg. Een nieuwe, dus niet eerder ingebouwd geweest.
  Dit is een High End met 9 speaker ondersteuning. Harry gaf aan dat het dan wel een leuke optie zou zijn om de tweeters in de achterdeuren bij te plaatsen. Die zijn niet heel duur: Rond de € 15,- p.st. Ze zitten schijnbaar voor de deurklink. Maar ik heb daar geen rooster o.i.d. zitten. Heeft iemand een foto van deze tweeters? Lijkt erop dat er zaag-en breekwerk nodig is.

  Verder zoek ik van die dingen de bestel/artikelnummers. Wie heeft die?
  Idem voor het afdekplaatje dat de schroeven onder de radio afdekt. Dat ding heb ik weer niet zitten. Die wil ik wel graag plaatsen als Harry alles erin gejast heeft. Dus: wie kan mij daarvan het goede nummer geven?

  Hoor het graag!
   

Deel Deze Pagina