Chill and chat Eindejaarsmeeting

Voor het eerst organiseren wij een eindejaarsmeeting. Ben jij er bij?

 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

[Almere] Auto wassen op straat, wel of niet? Dus wel!

Discussie in 'Wassen & Poetsen' gestart door blackeagle, 8 apr 2013.

 1. Toevallig is riolering een onderdeeltje van mijn vakgebied. Er zijn inderdaad verschillende systemen, waarbij er tegenwoordig, in die mogelijk een volledig gescheiden systeem de voorkeur heeft, boven een gemengd systeem, waarbij alle water dus afval- en hemelwater, richting zuivering geknald wordt. Dit heeft niet de voorkeur, want 1. duur en 2. bij hevige regenval is je systeem overbelast en is het dus lastig om door te spoelen of kan er zelfs water in je hut komen van buitenaf.

  Daarnaast heb je een paar wijken in nederland waar het hemelwater rechtstreeks, dus via de oppervlakte, gootjes en zo, in een sloot gaat. Dus niet via een apart rioolstelsel.

  Er zijn gemeenten waar er een verbod is ingesteld op autowassen op straat omdat anders de afvalstoffen zoals zepen en vuil van de auto in het oppervlaktewater terecht kunnen komen. Echter, het handhaven hiervan is geen prioriteit en ook schier ondoenlijk. Daarnaast is het zo dat de meest gangbare gedachte is dat het meeste van het waswater verdampt of in infiltreert voor het de kolk in loopt. Met andere woorden, het is weg voor het het putje in gaat.

  alles te samen: wenselijk/niet wenselijk is niet steekhoudend, verbod is verbod maar niet te handhaven (je kunt pech hebben dat er een gefrustreerde pennenlikker zijn dag niet heeft en jij mag betalen) en het milieu is niet veel slechter af als je gewoon op straat wast. Remstof, olie en ander vuil kunnen ook door de regen van je auto spoelen...

  veel plezier met autowassen!
   
 2. oh en @ Simon, de deksel van een put of kolk is ter keuze van de aannemer of opdrachtgever. Soms tref je zulke deksels aan op vuilwater riolering en dienen ze als ontluchtingsdeksel, soms zitten ze op regenwaterafvoeren. Het kan zijn dat ze die deksels in jouw Almelôôôh wel alleen in dat soort wijken met bijbehorend beleid plaatsen hoor, maar dat is zeker geen "standaard in Nederland.
   
 3. Bij mij thuis is het niet toegestaan omdat het regenwater (en ook waswater) naar de oppervlakte terug gaat.
  Echter handhaving is moeilijk, maar mij buurtgenoten attenderen mensen er echt gelijk op als het toch gebeurd...Soort van eigen politie :politie:
   
 4. Mijn buurtgenoten vinden het prachtig! Anders ga ik me wel irriteren :p.
   
 5. wat ik weet toen ik nog in almere woonde, is dat het regen water terug loopt naar de sloten en grachten in de woonwijken. dus willen ze zo min mogenlijk dat er vervuiling in het water terecht komt.
   
 6. ik heb het geluk dat er achter ons huis een doodlopend pleintje zit, en ik de
  enige ben die achter parkeert en dus ook alle auto's daar was....heel soms
  (2x p/jaar) komt er een politie auto achter die een groentje de wegen leert
  kennen....voor de rest komt er geen kip :thumbs:
  Overigens mag je hier gewoon op straat de auto wassen, al gaat al dat water
  gewoon een buffer op de heide op:schater:
   
 7. Ik was al bijna 20 jaar mijn auto voor de deur in Almere. Elk weekend weer.
  Je gaat toch geen slapende honden wakker maken.
  Officieel staat er in de APV van Almere dat je auto niet op straat gewassen mag worden.
  Daarom hebben ze door heel Almere heen overal afspuitgelegenheden etc. gemaakt.
  (Deze wijsheid heb ik uit eerste hand, voorheen 10 jaar gewerkt bij de gemeente.)
  Afdeling milieu kan je alles vertellen over de boete die er op staat.
   
 8. #28 blackeagle, 11 apr 2013
  Laatst bewerkt door een moderator: 11 apr 2013
  Uiteraard snap ik jullie punt, ik wil ook geen slapende honden wakker maken.
  Ik heb het in 1 jaar tijd nog niet in mijn straat gezien, vandaar.

  Ik heb geen zin in een boete/discussie/buurt gezeur als ik de auto was.

  Daarnaast Is het volgens (zowel team handhaving als de Wijkagent) nergens vermeld dat dit niet mag. De boete is mij te hoog om een gokje voor de deur te wagen.

  Dan rij ik liever naar de wasbox, maar korte stukkies is weer slecht voor de auto.
  Het os allemaal wat. Nu ben ik iig blij dat ik de auto lekker op m'n zondag middagje kan gaan poetsen zonder dat er een handige harry mij een boete schrijft.

  ps. Omdat iedereen het doet, daar kan ik niks mee. "Get the facts straight" is hoe ik ben.
   
 9. Ik heb gewoon een wasplaats voor me deur, die door de gemeente is aangelegd.
  Put zit midden in die plek dus je loopt ook nooit door de plassen heen.
  Kraan is op 5 meter beschikbaar en electra is met kabelhaspel ook te regelen. Ik zeg hier geen problemen in Zoetermeer.

  Wel ooit eens het commentaar gehad van een ouder persoon dat je wel verplicht bent om de stoep vrij te houden en daarmee het wandel verkeer niet mag storen.

  Kortom stoep vrij houden anders kan meneer met zijn rollator en niet meer langs.

  Vandaag maar weer eens gebruik maken van die wasplek...
   
 10. Ik blokkeer de hele stoep :lol:.
   
 11. Geen auto mogen wassen voor je deur?

  Wel eens gehoord dat vanwege een paar van die religieuze ehmm gekkies :lol: dat het in sommige prehistorische dorpen niet op zondag mag, maar als het je eigen water is en het is geen chemisch afval of zo maar een beetje zeepsop of autoshampoo zal het toch wel niet uitmaken?

  Benieuwd of mensen hier ooit wel eens voor beboet zijn
   
 12. #32 alexander77, 2 mei 2013
  Laatst bewerkt door een moderator: 2 mei 2013
  ja hier een beboet
  wat het toen zou kosten weet ik niet meer maar ging ver over de 1000 gulden

  ik heb er toen veel werk van gemaakt bij de rechtbank en ik heb toen gewonnen en kreeg een waarschuwing (mijn auto was toen ook wel heel erg vies - range rover en trail rijden)

  conclusie het is bij de wet verboden maar wordt getolereerd

  verder is het maar net welke agent je treft het is en blijft een milieu delict en hangt dus ook van de gemeente af of hier op gecontroleerd wordt
   
 13. Ik heb zowel in Nijmegen als in Schaijk complimenten gehad van agenten. Ze vroegen zelfs of hun auto erbij gezet kon worden.
   
 14. Ik heb mij eens het volgende laten vertellen: Als je je auto op straat afspoelt, spuit je modder, zand en andere vuiligheid van je auto af. Dit komt in de bodem terecht en ziet men als bodemverontreiniging.
  Ook op Almere en Lelystad mogen wij Nederlanders trots zijn. Een Japanse vriendin van mij ging er sightseeing. Allereerst natuurlijk omdat we het land van de zee gewonnen hebben, maar ook omdat het daar vol zit met moderne snufjes en inzichten. Je mag er de auto niet wassen op straat, omdat de zeep de riolering ontregelt. De wijken hebben innovatieve straatnamen. Er is veel ruimte voor recreatie, mooi aangelegde bossen, stranden en haventjes. En zelfs een natuurgebied, waar het zwakke “wild” ’s winters al dan niet afgeschoten moet worden.
  Dit laatste gedeelte heb ik op internet gevonden. Ik woon zelf ook in Almere en ik vind het een hoop gedoe om met een emmer sop naar de wasbox te rijden. Dus ik was de auto ook voor de deur. Heb niet voor niets een buitenkraan! Als je wat meer weet hoor ik het graag.
  Gr Vincent
   
 15. Wat!? Echt waar?
  Via het digitale loket kan ik niets vinden over een verbod, laat staan wat voor sancties er tegenover staan.
  Wel een stukje over de verschillende soorten rioleringstelsels waarin bij sommige typen wel belerend staat geschreven dat je "dus niet op straat" je auto moet wassen.
  Echt een letterlijk verbod, zoals dat op het hobbymatig gebruik van een metaaldetector (artikel 2.1.6.13 APV), is goed verstopt...
  ...als het überhaupt is gepubliceerd op die site.

  Misschien een keer melding maken van autowassende, lokale politici en kijken wat er gebeurt? :D

  Een niveautje hoger, kan ik ook niet direct iets vinden over een autowasverbod. Hoogstens dat het "niet gewenst" wordt in Waalwijk, nota bene pas in de bijlage!
   

Deel Deze Pagina