1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Advies cruise control gevraagd.

Discussie in 'Electronica' gestart door Frans Looy, 20 jul 2021.

 1. Hoi Allemaal,
  Mijn Focus Mk3 uit 2012, de ecoboost 1.6 150pk, heeft geen cruise control. Bij mijn dealer in Haarlem nagevraagd, dit gaat mij excl. nieuw stuur zo'n 500 euro kosten.
  Nu heb ik het forum al gezocht naar dit soort items, maar ik ben van elke vorm van "zelf-inbouw-capaciteiten" gespeend, dus ik zoek een all-in oplossing.
  Is er een goedkopere oplossing? Een aangesloten dealer die het goedkoper kan? Van de zelfbouw adviezen hier wordt ik echt niet wijzer, en ik sta eigenlijk met al die snelheidsmaatregelen in Nederland incl. trajectcontroles te springen om een nieuwe CC. (heb al een keer voor het hekje gestaan, en de volgende komt er aan....)
  Iemand een idee? Of is mijn eigen dealer oke?
  grtz, Frans
   
 2. Een stuur met CC unit op de kop tikken via demonatgebedrijven en via ForScan (of soortgelijk) laten uitzoeken of CC is voorbereid in je auto.
  Dan zijn het alleen de kosten van het stuur en het werk om het stuur te vervangen en de CC te laten activeren.
  Als het niet is voorbereid wordt het een heel duur grapje en is een wat mider zare rechtervoet de oplossing.
   
 3. Het lijkt mij, op basis van dit topic, dat het niet per se een duur grapje hoeft te worden, de benodigde schakelaar kost bij de dealer € 55,-. De schakelaar op het stuur is achteraf op te bouwen en zijn zelfs in China te koop. In genoemde topic wordt het als volgt verwoord:
  "Je kan er ook voor kiezen om het huidige stuur aan te passen. Dit doe je door zelf een uitsnede voor de schakelaar in het huidige stuur te maken. Op deze manier spaar je de kosten van een ander stuur uit. Dit is vrij arbeidsintensief maar tevens de goedkoopste oplossing."
  Ik kan me voorstellen dat je, doordat je gespeend bent van de benodigde capaciteit, dit niet zelf gaat doen. Ik kan me ook voorstellen dat er specialisten zijn die dit voor minder geld doen.
   
 4. TS geeft volgens mij aan geen DIY-project te willen. Dit gaat helaas niet op dus..

  ontopic: Als je goedkoop cruise control wilt, kan je een universsel systeem laten monteren. Kijk hier dan even
  Prijzen zijn incl inbouw en je hoeft geen nieuw stuur.

  Als je alles wilt laten doen, dan ben je dat geld gewoon kwijt. Zit nl best veel tijd en dus geld in de montage.
   
 5. Let wel de bedrading naar het stuur moet dan wel aanwezig zijn of je moet die ook van een donorauto gaan halen
   
 6. Het loont misschien de moeite om naar Cochem te rijden, zoals te lezen valt in dit topic. Persoonlijk denk ik dat Wout Bouman de betere optie is, Wijk en Aalburg is ook wat minder ver van Haarlem. Op basis van het voorbeeld dat ik hierboven schetste zou ik daar een prijs van € 349,- verwachten.

  Hoe bedoel je?
   
 7. Ik heb een kleine 2 jaar geleden naar volle tevredenheid retrofit cruise control in laten bouwen bij Wout Bouman in Wijk en Aalburg. Aanradertje en goedkoper dan de dealer.
   
  M.Blaak vindt dit leuk.
 8. Hij wilt een all-in project en door iemand anders laten monteren. Dus wilt ie geen losse onderdelen opzoeken en zelf aan de slag. Zo lees ik het tenminste.
   
 9. Zo lees ik het ook hoor. De suggestie van een 'duur grapje' leek me niet gebaseerd op enige kennis omtrent dit onderwerp. Ik wilde hierom een uitgebreid antwoord geven en duiden dat de onderdelen niet de kosten zijn. Als je mijn eerste antwoord goed leest zie je mijn goede bedoelingen: 'Ik kan me voorstellen dat je dit niet zelf gaat doen.' Ik verwees TS ook naar Wout Bouman.
  :ontopic:
   
 10. Dank voor al jullie snelle reacties, Ik ga voor de optie Wout Bouman, ik zal eens met hem contact opnemen.
   
  Thiemo en Martin123t vinden dit leuk.
 11. #11 Martin123t, 20 jul 2021
  Laatst bewerkt: 20 jul 2021
  Goede beslissing! Ik ben erg geïnteresseerd in de afloop. Hou je ons op de hoogte?

  Edit: Heb jij hetzelfde stuur als hieronder?
  EC4D1110-A209-449F-AC45-71ACDBC975A1.jpeg
   
 12. Ik ben hier ook mee bezig. Ik heb een Ford Focus 3(.5?) 2016 met de 1.0 zonder Cruise Control. Ik mis Cruise Control echt en ben me hier ook gaan in verdiepen.
  Ik heb Wout Bouwman ook al gecontacteerd en zij vroegen €429 voor het achteraf inbouwen van Cruise Control:
  - Module + bedrading
  - 2 werkuren
  - Configureren van de boordelektronica

  Ik vond dit behoorlijk duur. Daarom heb ik een volledig stuur (zonder airbag) met ingebouwde Cruise Control aangekocht (€100). Ik ga dit nu inbouwen en zal dan op zoek moeten gaan naar iemand die dit kan activeren.
   
 13. zit bij jou de bedrading er dan al in? Anders is het niet alleen activeren.
   
 14. Dat is een zeer goede vraag. In het stuur zit alle bedrading voor Cruise Control, maar dat lijkt me ook niet meer dan normaal. Welke bedrading na het stuur zou er dan nog voorzien moeten worden? Ik dacht dat het vervolgens plug-and-play en alleen activeren was? Moet er dan nog van het stuur naar de computer bedrading getrokken worden?
   
 15. In het door mij hierboven aangehaalde topic van @JW schrijft hij:

  “Het Cruise Control systeem is in de Focus 3 gecombineerd met het ASL snelheidsbegrenzing systeem. Bij de Focus 3 is alle electronica voor deze systemen reeds aanwezig. Het systeem is namelijk volledig geintegreerd in de diverse reeds in de auto aanwezige modules. Hierdoor is het relatief eenvoudig en goedkoop om het originele Cruise Control systeem achteraf in te bouwen.”

  Welke module bedoelt Wout Bouman, betreft dit de schakelaar op het stuur?
   
 16. Het gaat hem inderdaad over de schakelaar aan het stuur + bekabeling ervoor. Ik vind dit duur.
  "De retrofit omvat:
  • Het monteren van de benodigde bekabeling in uw Ford Focus III;
  • De montage van de originele cruise control schakelaar aan het stuur.;
  • Aanpassing van de voertuig configuratie in de boordelektronica middels onze diagnose apparatuur.
  De kosten van deze cruise control retrofit bedragen € 429,00 inclusief BTW."
   
 17. Het lijkt mij dat de Ford-dealer wel het aangekochte stuur kan monteren en activeren. Succes!
   
 18. Denk dat je bij de dealer van een koude kermis thuis komt. Voor ik naar Wout Bouman ging, heb ik bij verschillende Ford dealers in de buurt gevraagd of zij de originele cruise control achteraf in konden bouwen. Allen gaven de terugkoppeling dat ze dit niet zagen zitten en/of niet konden...

  Bij Wout Bouman gaven ze aan dat ze Ford dealers door het hele land als klant hebben v.w.b. het inbouwen van cruise control.
   
 19. Ik heb zonet men licht eens opgestoken bij een Belgische Ford dealer. Zij houden hun handen hier vanaf omdat ze niet willen instaan voor de eventuele gevolgen. Ik moet mijn licht eens opsteken bij onafhankelijke Ford garages. Zij hebben vaak andere apparatuur waar het wel mee kan.
   
 20. Ik heb mijn licht eens opgestoken bij een onafhankelijke Ford garage en zij kunnen mij zeker helpen met het activeren! Ik moest hun iets laten weten wanneer het stuur gemonteerd was en ik zou vervolgens langs kunnen gaan om te activeren.

  Dus officiële Ford dealers doen het niet omdat ze hun handen er niet aan willen verbranden. Of ze het al dan niet kunnen weet ik niet.

  Dit weekend ga ik stuur monteren, alles aansluiten en maak ik een afspraak bij de onafhankelijke Ford garage. Ik hou jullie op de hoogte!
   

Deel Deze Pagina