1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Verlichting altijd aan i.p.v. automatisch

Discussie in 'Electronica' gestart door Berpie74, 21 feb 2021.

 1. Hoi,

  Als ik mijn Focus start (bouwjaar 10-'20), dan staat de verlichting altijd op "automatisch". Als je deze op "aan" zet en je moet een keer stoppen, dan staat hij altijd weer op "automatisch". Is er een mogelijkheid om dit anders in te stellen/programmeren? Ik heb al wel de achterlichten aan i.c.m. DRL in Forscan geactiveerd.

  Iemand een idee?
   
 2. #2 rfocus, 22 feb 2021
  Laatst bewerkt: 22 feb 2021
  Ja is mogelijk maar dan moet je je licht sensor uitschakelen. Toen ik dit uitprobeerde werkte ook mijn regen sensor niet meer. Ik zou het zo laten als je nu hebt ingesteld. Je valt nu toch ook op met je drl voor en achterlichten samen.
   
 3. Dank voor je reactie.
  Mijn vraag komt voort uit het feit dat ik de automatische stand onzin vind. Als je gaat autorijden wil (moet?) je gezien worden, daarom doe ik altijd de lichten aan. Zou mooi zijn dat dit standaard zou zijn bij starten motor.
  De achterlichten standaard aan bij drl benaderd dit het beste en als het niet anders kan, laat ik het inderdaad zo.
   
 4. Om gezien te worden heb je toch de DRL verlichting voor? Heb je overdag je gewone lichten niet nodig vlgs. mij...
   
 5. Tuuijk, beter dan geen verlichting. Maar waarom zo moeilijk met een Automatische stand met daarin zelfs geen achterverlichting. Je bent in alle omstandigheden beter zichtbaar met alle lichten aan.IIk zie dan ook geen meerwaarde voor de Auto stand.
   
 6. je zit nu dingen door elkaar heen te halen,
  automatische stand is altijd dimlicht met achterlichten aan.
  jij vraagt je af waarom DRL (dag-rij-verlichting, het woord zegt het al) alleen aan de voorkant brandt, dat is wettelijk zo bepaald.
  altijd dimlicht en achterlichten aan zou veiliger kunnen zijn, is in Zweden verplicht maar daar zijn de weersomstandigheden dan ook een beetje anders dan hier.

  persoonlijk zou ik DRL i.c.m. automatische verlichting het veiligst vinden.
  er zijn nog heel veel mensen die hun verlichting vergeten in te schakelen in het donker omdat de DRL zo fel is dat ze denken dat het dimlicht brandt.
   
  Patman vindt dit leuk.
 7. Al zijn er genoeg die de stand van de schakelaar dan alsnog gewoon op uit hebben staan.. En dan heb je de mensen nog die hun schakelaar niet kunnen vinden bij bijvoorbeeld mist of regen.
   
  Patman vindt dit leuk.
 8. ja precies.
  maar als de auto DRL heeft vindt ik dat die automatische verlichting MOET hebben die je niet kan uitschakelen.
   
 9. Vind ik ook idd. Helaas is dat bij veel merken nog niet het geval.
   
 10. Is dat niet vanaf een bepaald jaar verplicht?
   
 11. DRL wel maar niet i.c.m. automatische verlichting.
   
 12. DRL wel, automatische verlichting weet ik niet. Maar al zou 't verplicht zijn, dan nog. Als het uitgezet kan worden heeft 't ook geen zin:schater:
   
 13. Zou wel handiger zijn ja. Alles voor de veiligheid toch
   
 14. zou je wel denken ja.
  maar het "probleem" is dat alles geregeld wordt tegenwoordig en je bijna niet meer hoeft na te denken.
  en daar schuilt het gevaar, oh, gaat dat niet automatisch??? waardoor mensen vergeten hun verlichting aan te doen of in paniek raken als het regent en de ruitenwissers gaan niet automatisch......help, waar zit dat knopje :D
   
 15. Hier worden nog veel dingen door elkaar gehaald.
  de topic starter heft een 2020 ford incl drl, hiervan staat de lichtshakelaar ten alle tijden op de autostand, als je deze zelf op of draait blijft deze op off staan totdat het contat uit en aan is gezet.
  de auto zet de schakelaar dan weer automatish op de auto stand, fabrikant heeft dit gedaan ter voorkoming dat je savonds zonder verlichting gaat rijden op dat de DRL van nu al heel fel is.

  de lichtshakelaar is ook geen echte schakelaar meer, het lijkt wel zo maar is gewoon een moduul

  dus autos met auto verlichting ( sensor bij de voorruit ) beslist de auto wanneer alle verplichte verlichting aangaat als het donkerder word, deze kan je dan als bestuurder ( uit zetten door de lichtschakelaar te verdraaien ) echter zoals eerder aangegeven contact uit en aan, dan beslist de auto weer dat de auto functie de beste functie is
   
  Berpie74 vindt dit leuk.
 16. dat wist ik niet, goede ontwikkeling :thumbup:
   
  michaelrally vindt dit leuk.
 17. Ah, kijk! Dat zijn goeie ontwikkelingen :)
   
 18. #18 Berpie74, 24 feb 2021 om 21:14
  Laatst bewerkt: 25 feb 2021 om 09:24
  Klopt! De "schakelaar" staat na starten altijd weer op de stand "Auto", zie plaatje:
  [​IMG]
  Op deze stand brand bij goed weer alleen de DRL (standaard zonder achterlichten). Als het donkerder word, of je rijdt door een tunnel, dan gaan de dimlichten mét achterlichten branden en verschijnt dit controlelampje in het dashboard:
  [​IMG]
   
 19. Ik heb een Focus uit 2019 en vind het ook logisch dat de autostand automatisch wordt geselecteerd door de auto na herstarten (3 keer auto in 1 zin...). Toch vind ik het handig dat ik nog zelf kan beslissen de lichten toch aan of uit te doen. Bijvoorbeeld als ik even moet wachten om mijn zoontje op te pikken van de voetbaltraining doe ik meteen de lichten uit om mijn "medewachters" niet te hinderen. Door Covid mogen we nu niet uitstappen en naar het veld gaan.
   
 20. grappig hoe dit soort dingen zich ontwikkelen.
  op mijn MK2 vond ik dat de automatische verlichting nog wel eens tekort schoot, voornamelijk bij regenachtig weer, je diende dan zelf de schakelaar te bedienen.
  nu bij mijn MK3 is dat niet het geval, ook bij regenachtig weer (gebruik van ruitenwissers) gaat de verlichting automatisch aan.
  en ik begrijp dat bij de MK4 zelfs de schakelaar weer 'terug springt' nadat contact aan en uit is gezet.
   

Deel Deze Pagina