1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Ombouw Ambient Lighting van rood naar blauw

Discussie in 'Handleidingen Focus III' gestart door Escortosis, 31 dec 2013.

 1. Net als wat meer clubleden stoorde me aan de rode ambient-lighting in de Focus. Het is een kwestie van smaak, maar ik vind de rode verlichting absoluut niet bij de rest van het dashboard passen.

  Bij mijn focus waren de volgende plaatsen rood verlicht:

  Voeten links en rechts
  Kaartenbakken in deurpanelen
  Deuropeners in deurpanelen
  Bekerhouder in de middenconsole


  Bij een collega had ik de multi-color leds gezien en besloot me er eens verder in te verdiepen.
  Het blijkt dat er multicolor geen normale 4 draads RGB leds gebruikt worden maar een principe waarbij 3 draden voldoende zijn.
  Een volledig schema vond ik hier:
  http://www.mediafire.com/download/5sgjtvif7gd9hxc/Focus+2011+Wiring.pdf

  Bij de standaard rode leds wordt alleen aansluitpinnen 1 en 2 van de printjes gebruikt. Omdat voor de mulicolor led een speciaal printje dan wel speciale leds gebruikt worden heb ik besloten om gewone blauwe 3528 smd leds te gebruiken.
  Deze heb ik via ebay (voor een paar euro inclusief verzendkosten uit China) gekocht in de vorm van blauwe T10/W5W gloeilamp vervangers. Per stuk zat hier 4x een blauwe 3528 smd led op.
  Door deze er hier vanaf te solderen en dan op de bestaande printje te solderen kon de huidige rode verlichting omgezet worden naar blauw.
  Bij de voeten heb ik de 1.1K weerstand vervangen door 3.9K omdat ik (proefondervindelijk) vond dat het blauwe licht te fel was. Bij de behuizing voor de voeten is er ook genoeg ruimte om dat met een 1/4 of 1/8 watt weerstand te doen i.p.v. een smd weerstand.

  Hoe de deurpanelen makkelijk verwijderd konden worden vond ik hier:

  Youtube doorcard removal video

  Door het uiteinde van de zwarte behuizingen van de printjes open te buigen kunnen de printjes er vrij gemakkelijk uitgehaald worden.
  Wanneer je de rode leds verwijderd (hebben 4 pootjes maar 3 zijn hiervan hetzelfde) zul je de blauwe led op dezelfde plaats moeten solderen (driehoekje moet op dezelfde plaats om de polariteit van de led juist te houden), anders schijnt deze niet mooi centraal in het doorzichtige plastic. Hiervoor moet het soldeereilandje schuin tegenover het driehoekje geïsoleerd worden (anders sluit je de led kort en geeft deze geen licht) het gemakkelijkst gaat dat door met een mesje een klein gleufje in het koper te krassen.
  Omdat ik persoonlijk de rode leds al aan de felle kant vond heb ik ook hier gebruik gemaakt van extra weerstanden.
  Maar omdat de printjes vrij krap in de behuizingen terugschuiven heb ik er hier voor gekozen weerstanden op te nemen in de draadboom. Voor iedere blauwe led (deuropener en kaartenbak) een weerstand van 2.2K in serie opgenomen in de blauw-witte draden dicht bij de centrale connector waarmee het deurpaneel vast zit aan de deur.

  Tot slot een indicatie qua tijd: eerste deur 1,5 uur volgende 45 min. voeten 15 min. Het meeste werk is het uitbouwen van de complete middenconsole.

  Kijk eerst even de foto's door om in te schatten of je zo iets kleins zelf kunt solderen met het gereedschap dat je tot je beschikking hebt. Zo niet dan NIET aan beginnen.

  De zwarte behuizing met een lichtgeleider vind je niet alleen in de middenconsole maar ook 2x in ieder deurpaneel. 1x voor de deuropener, 1x voor de kaartenbak. De behuizing bij de voeten is anders maar het printje dat er inzit is precies het zelfde.

  Nu de foto's om de ombouw te verduidelijken


  Led unit onder in middenconsole:
  [​IMG]

  Connector er uit:
  [​IMG]

  Klepje openen:
  [​IMG]

  printje er uit schuiven:
  [​IMG]

  Printje er uit:
  [​IMG]

  4x Blauwe led in W5W behuizing:
  [​IMG]

  Merkteken polariteit:
  [​IMG]


  Led er af:
  [​IMG]

  Eilandjes leeg gemaakt:
  [​IMG]

  Eilandje geïsoleerd:
  [​IMG]

  Blauwe led er op:
  [​IMG]

  Even los testen:
  [​IMG]

  Terug in de middenconsole:
  [​IMG]

  Middenconsole blauw verlicht:
  [​IMG]

  Weerstand in draadboom:
  [​IMG]

  Al met al een leuke klus als je solderen en priegelen een beetje in de vingers hebt.
   
 2. Wow, netjes gedaan en met een zeer duidelijke uitleg en foto's, petje af :thumbs:
  Ik ga binnen kort met smd's aan het solderen, tellerbak :focus2:
   
 3. Mooi duidelijke howto:thumbs:
   
 4. Netjes hoor, maar zit er geen serieweerstand op de print?
   
 5. Jawel zoals op de foto's te zien is zit er al een 1K3 smd serieweerstand op de print. Samen met de 2k2 maakt dat dus 3K5.

  Aangezien ik wel de E96 reeks in 1/4 en 1/8 Watt thuis heb liggen maar geen smd weerstanden heb ik er voor gekozen om de weerstand in de bekabeling op te nemen. Bijkomend voordeel is ook dat b.v. bij de middenconsole de weestandswaarde veranderd zou kunnen worden terwijl de middenconsole op zijn plaatst blijft.
  Dat ik een leesbril nodig heb om de smd's überhaupt te kunnen solderen heeft er natuurlijk niets mee te maken....
  Als ik de juiste waarde in smd had gehad (3k3 of 3k9), had ik er na het geëxperimenteer waarschijnlijk wel voor gekozen om de bestaande smd serieweerstand te vervangen.
  Houdt er rekening mee dat de waarde van de serieweerstanden nogal persoonlijk is. Ik zie hier op het forum veel auto's met veel licht in het donker. Persoonlijk vind ik een zacht schijnsel mooier en fijner rijden. Met te veel licht binnen vindt ik het zicht in het donker naar buiten minder worden.
   
 6. Mooi gedaan en perfect geïllustreerd, jammer dat ik de ballen verstand van electronica heb want anders.....
   
 7. Leuk, maar ben nieuwsgierig naar de foto's, maar die zijn niet meer te zien.
  Dus heb je volgens mij weinig aan dit verhaal. Zonde
   
 8. Hier zijn de foto's prima te bekijken anders !
   
 9. Vreemd, op tapatalk zie ik de foto's wel, maar op de pc zie ik alleen maar blokjes.
   
 10. Zou ik ook wel willen maar helaas heb ik de ballen verstand van dit soort elektronica
   

Deel Deze Pagina