Beste Focusrijders
Vanwege het coronavirus (COVID-19) is door de overheid besloten dat alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 september.
Tot die tijd volgen wij de instructies van het RVIM en zullen we meetings proberen te verplaatsen naar een later tijdstip in het jaar.

 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Inbouw originele Cruise Control kit - mijn ervaringen

Discussie in 'Handleidingen Focus I' gestart door bajaka, 25 apr 2016.

 1. #1 bajaka, 25 apr 2016
  Laatst bewerkt door een moderator: 26 apr 2016
  Alles hieronder is een omschrijving van mijn ervaring. Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor incorrectheden of problemen die zich voordoen bij of na installatie. Een falende cruise control kan grote gevolgen hebben, zorg dus dat je weet wat je doet zonder blind af te gaan op beschrijvingen van anderen.

  :cool: Introductie
  Enkele maanden geleden heb ik zelf de originele Ford cruise control ingebouwd in mijn Focus mk1 fase 2. In deze thread wil ik mijn ervaringen delen.

  Dit FocusClub forum was een welkome informatiebron, en vooral ook de website www.foka24.de. Ben je van plan om zelf Cruise Control in te bouwen in je Focus 1? Poets dan je Duits op, want deze site gaat je er stap-voor-stap doorheen loodsen.

  Mijn thread is dus ook zeker niet bedoeld om een complete handleiding of how-to te geven, dat zou dubbel werk zijn. Maar er zijn verschillende stappen waarvan ik foto's heb gemaakt, of die ik op mijn eigen manier heb opgelost, of die ik om een andere reden wil delen.

  Inhoud

  1. Onderdelen – hoe kwam ik er aan en wat kostte het mij?
  2. Inbouw onderdelen
  3. Modificatie van stuurwiel om de knoppen te kunnen monteren.
  4. Doorvoer bekabeling door schutbord (mijn versie).
  5. Gasklepmodificatie (nodig voor 1.4 en 1.6 benzine)
  6. Informatiebronnen en links

  :shut:Opgelet: Dit verhaal geldt niet voor de dieselversies. De dieselmotoren zijn volgens mij uitgerust met elektronische gasregeling (i.p.v. de 'ouderwetse' staalkabel van gaspedaal naar gasklephuis). Ik heb gelezen dat je hier met aftermarket (third party) setjes aan de haal moet.


  :cool: 1. Onderdelen
  Om aan onderdelen te komen heb je grofweg twee opties: tweedehands of nieuw.

  Tweedehands
  Tweedehands zijn op Ebay veel basisonderdelen zoals de servomotor, wikkelveer (DE: wickelfeder, EN: clock spring), stuurknoppen en pedaalschakelaars best te vinden. Maar veelal moeten deze onderdelen van ver komen en van meerdere verkopers. Verzendkosten lopen dan snel op. In Nederland zijn er volgens mij maar weinig Focus mk1's verkocht met cruise control en op de sloop is het dus lastig aan onderdelen komen.

  Bovendien zijn het vooral de kleinere onderdelen (juiste stekkers, en bekabeling) die lastig tweedehands te vinden zijn.

  Nieuw
  In verschillende fora en foka24 las ik over het bestaan van een Amerikaanse 'kit' die alle onderdelen bevat. Blijkbaar was die jaren geleden makkelijk op ebay te vinden. Nu (aug/sept 2015) kon ik echter niks gevonden krijgen. Uiteindelijk ben ik (via deze thread, thanks FoFo06) uitgekomen bij QDM Automotive (http://www.qdmautomotive.com). Dit Texaanse bedrijf had toentertijd geen Focus cruise control kits op hun site staan, maar bij navraag konden ze er wel een voor me samenstellen. Een paar mails later hadden ze een kit op de post gedaan. Al met al waren mijn ervaringen met dit bedrijf erg goed. Ik zie dat ze de kits nu ook weer op hun site hebben staan.

  Normaalgesproken wordt de kit geleverd inclusief stuur. Aangezien ze toen (aug/sept 2015) enkel nog beige stuurwielen hadden, heb ik gevraagd om enkel de knoppen op te sturen zonder stuurwiel.

  Kosten
  • USD $203,- ==> €188,-
   • Kosten voor de kit (zonder stuur): $157,- USD
   • Verzendkosten: $46,- USD
  • Kosten douane, BTW en PostNL: +/- €50,- (precieze bedrag weet ik niet meer)
  • Totaal: +/- €238,-
  [​IMG]

  :nocheer:Gek: Kabel voor lampje instrumentenpaneel ontbreekt in Amerikaanse kit
  Om een of andere reden is er in de kit geen kabel voorzien voor het lampje naar je dashboard. Dit lampje is natuurlijk ook niet nodig voor de werking van de cc. Ik wist dit vantevoren en heb aan QDM gevraagd of ze misschien nog een extra stukje kabel voor aan de servostekker hadden, zodat ik het extra kabeltje zelf kon toevoegen. Dit hebben ze heel netjes opgelost door kostenloos een volledige extra servostekker toe te sturen. Die heb ik opengemaakt en er één kabel uitgehaald om in mijn servostekker toe te voegen.

  [​IMG]

  De stekker aan het andere uiteinde van de kabel (bij het instrumentenpaneel) heb ik uit een sloopauto geknipt. Ik heb er nu nog een paar over, zie mijn Te Koop thread.

  :cool: 2. Inbouw onderdelen
  Het inbouwen van de onderdelen is niet heel ingewikkeld. Ik heb het gespreid gedaan, steeds een paar uurtjes. De inbouw kun je goed in twee delen splitsen: buiten en binnen het passagierscompartiment. Onder de motorkap en achter de wielkasten is buiten, de rest is binnen. De bekabeling moet ergens het schutbord door om beide delen met elkaar te verbinden, maar dat beschrijf ik later.

  Servomotor (het hart van het hele systeem):
  [​IMG]Drie moeren vast en je bent klaar. De rest is allemaal voorbereid.

  Kabelboom:
  [​IMG]

  Pedaalschakelaars:
  [​IMG]

  Extra bekabeling naar wikkelveer (3 extra kabels):
  [​IMG]
  Klap het kapje omhoog (zie foto) voordat je de extra kabels in de stekker duwt.

  Luchtroosters verwijderen (gewoon duwen van achteren, bijvoorbeeld via handschoenkastje):
  [​IMG]
  Dit is nodig voor het netjes routen van de kabel voor het snelheidspulssignaal (volgens mij heb ik gelezen dat je dit signaal ook ergens anders kunt aftappen, maar ik heb de handleiding hier maar gevolgd).

  Stroomaansluiting en aftappen snelheidspulssignaal:
  [​IMG]
  De stroom voor de servomotor (en daarmee de gehele cruise control) kan afgetapt worden van meerdere locaties. Foka24 prefereert de zekeringskast (details heb ik niet, graag zelf lezen), maar ik heb de handleiding van de kit gevolgd en de stroom afgetapt van een dikke kabel bij het contactslot. Hiervoor werd weer een scotch connector meegeleverd. Let er op dat je ergens een zekering tussen hebt zitten. In de kit is een zekering (10A) ingebouwd. Sluit de stroom niet aan op het contactslot zonder deze extra zekering!

  Snelheidspulssignaal: In de Amerikaanse kit wordt een 'scotch connector' meegeleverd om een bestaande signaalkabel af te tappen bij het voeteneinde van de passagierskant.

  Bekabeling naar instrumentenpaneel (ik wil graag een lampje als ik op cc rijd):
  [​IMG]
  De juiste connector heb ik uit een sloopauto gehaald. Zie ook mijn Te Koop topic.

  :cool: 3. Modificatie stuurwiel
  Ik wil geen complete how-to maken, maar toch even dit: Gebruik je hoofd als je met airbags aan de haal gaat. Dit bevat springstof! Dus, accu-polen los en een poos wachten (30 minuten lijkt een redelijke richtlijn te zijn) voordat je de airbag verwijdert...

  Toen ik mijn kit bestelde had de leverancier van de kit alleen nog beige stuurwielen beschikbaar. Aangezien ik dat toch geen goed idee vond heb ik ze alleen de knoppen laten opsturen en de beschrijving op foka24 volgend ben ik in mijn stuur gaan snijden. Twee avonden later was mijn stuur een paar knoppen rijker. Als je dit netjes en met geduld doet geeft dit echt een prima resultaat waaraan je niet ziet dat het zelf geklust is.

  [​IMG][​IMG]
  :dance: Dit is ook hét moment om het wikkelveer te vervangen. Het stuur ga je niet nog een keer demonteren als het niet nodig is.

  Ik zie dat QDM nu (april 2016) via de site weer kits aanbiedt met nieuw zwartlederen stuurwiel. Die had ik ook wel willen hebben ;).

  :cool: 4. Doorvoer bekabeling door schutbord
  De bekabeling binnen had ik inmiddels gelegd, net zoals de servokabelboom die alle bekabeling van de servomotor tot aan het schutbord brengt. Nu was het zaak deze twee aan elkaar te verbinden om het elektrische deel van de inbouw af te maken.

  Op internet vond ik grofweg twee taktieken om de bekabeling door het schutbord te krijgen:
  • Gebruiken van originele stekker achter wielkastbekleding (stekker C71 volgens foka24).
  • Het boren van een nieuw gat in het metaal van het schutbord.

  Voor de eerste optie had ik stekkertjes nodig die ik niet had en de tweede optie leek mij over-kill. Er moest een makkelijkere manier zijn. Ik heb uiteindelijk een combinatie van beide gebruikt.

  :dance:Tip: Mijn oplossing was om de ruimte rondom te bestaande doorvoerstekkers (C70 en C71) te gebruiken voor het doorvoeren van de kabels. Dit betekende dat ik geen gat in het schutbord hoefte te maken, maar enkel in de kunststof kapjes rondom de bestaande stekkers. Het nadeel van deze oplossing is dat je (in geval je de US kit gebruikt) de verbindingsstekkertjes van de nieuwe cruise control kabelboom moet afknippen; die passen niet door de kleine gaatjes. In plaats van de stekkers heb ik de verbindingen uiteindelijk gemaakt met knijpverbindingen.
  [​IMG]

  Ik heb uiteindelijk twee gaten geboord in beide zijden van de doorvoer: zowel het afdekkapje aan de buitenkant als ook de kap aan de binnenkant. Zie de foto's voor waar ik de gaten heb geboord. Ik heb de helft van de draden via het ene gat en de andere helft via het andere gat doorgevoerd vanuit het motorcompartiment naar het passagierscompartiment.
  [​IMG]
  [​IMG]

  :dance:Tip: leg de verbinding aan de buitenkant
  De grootste uitdaging voor mij hier was het uiteindelijk elektrisch verbinden van beide kabeldelen. Na de doorvoer was er nog maar ongeveer 10 cm over in een zeer onbereikbaar deel van het interieur (links achter de pedalen, achter de zekeringskast). Ik heb de verbingen allemaal gemaakt middels knijpverbindingen (crimp connectors). Handig is anders: vaak was het de keuze om óf twee handen te kunnen gebruiken, óf te zien wat ik deed. Mijn tweede hand (arm door het frame van de zekeringskast gestoken) blokkeerde dan het zicht grotendeels.

  Ik kwam te laat tot de conclusie dat het deel kabelboom aan de binnenkant (passagierscompartiment) nog meer dan genoeg overlengte had. Ik had dus beter de daadwerkelijke verbinding aan de buitenkant kunnen leggen. Dit had mij heel wat rug- en spierpijn bespaard. Zorg er in dat geval wel extra goed voor dat je de verbinding netjes waterdicht maakt met bijvoorbeeld isolatietape.

  :cool: 5. Gasklepmodificatie (1.4 en 1.6 only)
  Inleiding
  Bij de 1.8L en 2.0L benzine is het plug en play, maar de 1.4L en 1.6L benzinemotoren zijn niet ontworpen om geleverd te worden met cruise control. Daarom was er voor mijn 1.6 nog een aanpassing nodig aan het gasklephuis van deze motor. Naast de (ouderwets mechanische) staalkabel die van je gaspedaal naar gasklephuis loopt moet namelijk een tweede gaskabel worden aangelegd: die van je cruise control servomotor.

  Hier heb ik twee ontwerpen van gevonden:
  • Eenvoudig ontwerp, maar gaskabel loopt niet heel helemaal recht (zie deze thread).
  • Iets minder eenvoudig ontwerp, maar in mijn ogen het netste resultaat. (foka24.de - foka24.de).
  Ik heb voor het tweede ontwerp gekozen. Iets meer werk, maar in mijn ogen mooier resultaat. Of dit ook echt beter werkt weet ik niet, het zou me niet verbazen als het simpele ontwerp net zo goed werkt...

  [​IMG]

  Aan de slag
  Op foka24.de staat een heel mooi ontwerp voor deze aanpassing. Helaas lijkt het erop dat je deze aanpassing niet meer zomaar vanaf deze site kan bestellen, dus ik heb hem zelf moeten namaken. Optisch minder mooi, maar even functioneel.

  Benodigde onderdelen/gereedschap:
  • Stuk (voldoende dik) metaal om onderdelen uit te maken;
  • Boutjes en moertjes;
  • Loctite (of iets dergelijks zoals Bison Lock Bond – verkrijgbaar bij bouwmarkt);
  • Iets om metaal mee te bewerken (ik heb een haakse slijper gekocht).

  Ik heb het ontwerp op foka24.de zo veel mogelijk gevolgd, voor zover dat mogelijk is van enkel foto's.

  :shut:Opgelet: Let er op dat je alles zo compact mogelijk maakt. Mijn eerste ontwerp schampte nog net een rubberen koelwaterleiding en dat wil je echt niet. Een kleine aanpassing later pastte het geheel zonder echt in de buurt van kwetsbare onderdelen te komen. De foto's hieronder zijn waarschijnlijk nog van de eerste poging.

  :shut:Opgelet: Maak alles op maat en test het. Als je zeker bent dat je alles goed hebt gedaan, haal dan alles nog een laatste keer los en gebruik loctite o.i.d. om alles netjes te borgen. Naast het chemische borgmiddel heb ik ook borgmoertjes gebruikt (de mechanische variant) om alles netjes vast te zetten. Dit was nadat de foto's zijn genomen en is dus niet te zien op de foto's.

  [​IMG]
  Ik ben begonnen met een stuk metaal (een standaard verbindingsstuk met een hoop gaatjes - van de bouwmarkt). Met gatenzaag, haakse slijper en boormachine kwam ik een heel eind.

  :dance:Tip: op foka24.de staat dat er achter het metalen deel van het gasklephuis niet veel ruimte voor een moertje is, en het dus makkelijker is om de gaten hierin iets kleiner te boren om de bouten zelftappend te laten zijn. Dit heb ik gebrobeerd; een gebroken bout tot gevolg. Het staal van het gasklephuis is harder dan de standaard bout die je bij de bouwmarkt haalt. Ik heb uiteindelijk de bouten weer 'uitgeboord' en ben toch met moertjes aan de achterkant gaan werken, dat ging nog net...

  [​IMG]
  Ik heb het geheel de zo uitgemeten dat de speling tussen de nulstand van het gasklephuis en de nulstand van de cruise control servokabel zo klein mogelijk is (min of meer nul). Mede daardoor grijpt de cruise control echt heel snel en accuraat aan als ik hem inschakel. Dit is dus de moeite om aandacht aan te besteden.

  :cool: 6. Informatiebronnen en links
  Meest interessante links:
  Wat andere bookmarks die ik nog had (geen idee of er nog nuttige tussen zitten):
   
  FF16SEDAN1 vindt dit leuk.
 2. Zeer nette How to do, :thumbs:

  Mag van mij in de map handleidingen :cheers:

  Wie weet ooit...............in de :focus: van Bianca...........maar daar heb ik eerst nog een andere uitdaging ;)
   
 3. #3 Marco Morello, 29 apr 2016
  Laatst bewerkt door een moderator: 29 apr 2016
  De constructie voor de gasklep kan veel simpeler en daardoor minder gevoelig voor verdraaien/loslopen van de boutjes van de houder voor de CC kabel. Zal eens kijken of ik die foto`s nog ergens heb.

  Edit: http://www.focusclub.nl/forum/showthread.php?t=2032&page=3

  En d`r was dus ook al een handleiding. Maar meer is beter. :grin:

  Edit op de Edit: zie dat je `m al had gevonden. Zoals vaker was ik te snel. Plaatjes kijken he. ;)
  Overigens het zo strak als mogelijk zetten van de kabel is idd een goeie, alleen wel opletten dat je niet de gasklep iets openhoudt. Staat zo lullig bij het stoplicht als je met 2000rpm daar staat te wachten. Voordeel is wel dat auto dan niet uitvalt door bijv. een slechte carterventilatie. :grin:
   
 4. #4 bajaka, 1 mei 2016
  Laatst bewerkt door een moderator: 1 mei 2016
  Inderdaad, de gasklepmodificatie kan eenvoudiger. En des te minder boutjes er zijn, des te minder er los kunnen raken. Ik verwijs dan ook naar Marco's thread op twee plaatsen in mijn post.

  Ik heb uiteindelijk toch voor de 'ingewikkeldere' optie gekozen om de kabel netter te laten lopen en inderdaad om meer invloed te kunnen uitoefenen op hoe strak de kabel staat. Ieder moet hierin maar zijn eigen afweging maken.

  Zoals je al zegt, de kabel moet inderdaad niet té strak staan. Dan kan hij de gaskraan niet meer netjes dichtgooien en blijf je bij het stoplicht met 2000 toeren herrie maken...
   
 5. weet iemand of deze kit nog ergens te bestellen is?
   
 6. Ik kan de kit nergens meer vinden op t net (ben me ervan bewust dat ik reageer op oud topic, maar heb mogelijk tip), dus heb donor auto gekocht: na avond en ochtend sleutelen had ik alle onderdelen (inclusief interieur en exterieur kabelboom voor cruisecontrol en boordcomputer). Na inlevering bij sloop heb ik uiteindelijk €175,- betaald voor cruisecontrol, boordcomputer, elektrische spiegels (met kabelwerk) etc. Voordeel is dat je vooraf al ziet hoe bedrading moet lopen, ook bij C71 stekker.
   
 7. heb ondertussen de hele kit idd al uit een donor auto gehaald en daarbij direct de hele motorboom vervangen voor de meest uitgebreidde variant
   
  Matti9 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina