1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

2.0 Ecoboost 250pk Euro 100+ ipv 98 het waard om te tanken voor st3 mk3?

Discussie in 'Performance' gestart door Yitastics, 16 jan 2025.

Tags:
  1. Maandag heb ik een focus st3 mk3 gekocht en ik vroeg me af of euro 100+ tanken het waard is tegenover euro 98.

    Ben al weken me aan het inlezen over van alles op het forum maar kon dit niet terug vinden dus maar een account aangemaakt zodat ik het zelf kan vragen aan de focus experts.
     
    Edgar Focus vindt dit leuk.
  2. Euro 98 is altijd sowieso beter om op z'n minst te tanken bij een ST. Motor loopt er gewoon beter op. Zeker als je een tune op je auto hebt dan is deze bijna altijd gemaakt voor een bepaald octaangehalte en MOET je deze ook minstens tanken. Hoger mag natuurlijk altijd en het zal zeker effect hebben op je prestaties. Mijn enige ervaring met 102 tanken, is alleen als ik op vakantie ga met de auto. De auto reed altijd fantastisch ermee, maar daar zullen ook de honderden kilometers knallen op de Autobahn mee te maken hebben gehad. Harde cijfers heb ik niet hiervoor.

    Mijn Mk4 ST is mijn daily en voor mij is 98 genoeg hier in NL. Ik let altijd wel op dat ik tank bij pompstations waar 0 ethanol in de benzine zit, in mij geval bij OK. Als je ST nog standaard is en je rijdt er redelijk normaal mee, zou ik gewoon 98 blijven tanken... tenzij je makkelijk voor cheap 100+ over de grens kunt tanken.

    https://topgear.nl/autonieuws/benzine-zonder-ethanol-tankstation-2024-overzicht/

    Veel plezier met je Mk3 ST. Ik heb er ook zo'n 7 jaar met plezier in gereden :thumbup:.
     
    Dennis182, Yitastics en Edgar Focus vinden dit leuk.
  3. Nee, of in ieder geval niet heel veel. Met Euro 98 draait de ST al op een octane adjustment ratio van - 1.00 (dat is optimaal en kan niet lager). 100+ zal daar dus niets aan toevoegen qua timing (daar past de ecu zich mee aan op het type brandstof)
     
    Yitastics, Thieske, Kludrex en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  4. #4 2 Fast 4 U, 16 jan 2025
    Laatst bewerkt: 17 jan 2025
    Even het verbruik voor een paar maanden bijhouden voor 98 en een paar maanden met 100+ kijk dan wat het verschil in verbruik is en of het opweegt tegen de meerprijs per liter
     
    Yitastics en Edgar Focus vinden dit leuk.
  5. Probeer ook even Shell 95; mijn ST MK4 (standaard software) loopt beter op 95 dan op 98.
    Trekt beter door op hoge snelheden met 95, een hogere turbodruk. Een verklaring heb ik niet.

    Op dit forum wordt 95 nogal eens afgedaan als "minderwaardig", het gaat ook zonder problemen in m'n Triumph Speed Triple met ong. 150 pk bij 10500 rpm. uit 1050 cc.
     
    Bramzel, Edgar Focus en Bertus 7 vinden dit leuk.
  6. Hogere turbodruk is juist een aanwijzing dat de turbo harder moet rijden om zn koppeldoelen te halen, dus wat dat betreft heb je dus wel gelijk. 98 is gewoon beter. Ook meerdere malen bevestigd door tuners met data.
     
  7. Beste 2smart4u,

    Sorry maar het octaangetal is enkel gerelateerd aan klopvastheid (pingelen) en niet aan de energieinhoud van het brandstofmengsel. Je zult dus geen verschil merken in verbruik.

    Nieuwe bougies -vs oudere bougies- merk je wel degelijk in je gemiddelde verbruik. Zo ook bandenspanning. Zo ook nat wegdek. Zo ook harde wind.

    Tanken in Belgie weegt vermoedelijk ook tegen de meerkilometers.

    Groet HenkuitR.
     
  8. Een turbo rijd niet,een turbo draait...
    Simpel gezegd, een turbo bestaat uit een schoepenwiel aangedreven in het uitlaattraject, verbonden middels een as met een schoepenwiel in het inlaattraject, met als gevolg een grotere vullingsgraad van de cilinders, en dus meer vermogen..
    In onze "huis-, tuin- en keuken" auto's is een turbo een stuk legering zonder intelligentie en zonder software. En heeft al helemaal geen "koppeldoelen".
    Een Waste-Gate bepaald de overdruk aan de uitlaatkant, dus de draaisnelheid en de overdruk aan de inlaatkant (en dus de overdruk in de cilinders). En simpel gesteld - des temeer overdruk, des te meer zuurstof beschikbaar voor de verbranding, dus des te meer ingespoten benzine, en des te meer vermogen.
    De Waste-Gate wordt meestal aangestuurd door de ECU.
    En de "data" van de "vele tuners"? Uiteraard "Zééér Betrouwbaar!"
     
  9. gerardTDCI en PhoenixNLx vinden dit leuk.
  10. Hey! Maar mag iedereen lekker zelf weten. Lekker 95 blijven tanken dan...

    Uiteraard was rijden een autocorrectie foutje...
     
    Edgar Focus vindt dit leuk.
  11. Bij mijn mk3 st voelde ik de motor regelmatig beroert lopen op 95, de eerste tank toen ik de auto kocht was nog 95. Zo ver mogelijk leeg gereden en sindsdien 98 getankt. Het beroert lopen was meteen weg.

    98 versus 100+ versus 102 zou bijna niks uit maken qua pk's en nm's, mogelijk zegt het gevoel dat de auto je geeft via je bips dat het een mini verschil geeft. Kijkend naar de pk's en nm's zou het hoogstens iets uit maken wanneer de auto specifiek getuned is op 100+ of 102.

    Mijn advies is 98 tanken, je auto zal je dankbaar zijn.
     
    Edgar Focus en VinRS vinden dit leuk.
  12. Dat klopt ook want de ecu past zich op de kwaliteit van de brandstof aan door middel van de Octane adjustment ratio. Hiermee past de ecu de timing aan. Bij euro 95 is de ratio lager dan bij 98, dus minder timing en minder vermogen. Bij 98 staat de ratio optimaal en staat de timing op z'n scherpste , bij 102 is er dan dus niets meer te halen.

    Het omgekeerde is ook al meerdere keren voorbij gekomen. Men koopt een andere downpipe en luchtfilter maar houdt de standaard tune, dan zie je de turbodruk dalen. Je maakt de motor immers efficiënter dus de auto haalt makkelijker z'n koppeldoelen. Met lage kwaliteit brandstof doe je het omgekeerde, je maakt de motor minder efficiënt, auto haalt minder makkelijk z'n koppeldoelen dus je ziet een hogere turbo druk. De timing zal lager zijn (en dat is naast turbodruk nog een manier om het vermogen te regelen).
     
    Edgar Focus en PhoenixNLx vinden dit leuk.
  13. Het enige wat geregeld wordt aan de turbo is de maximale druk in het inlaat traject. Zodra die bereikt is gaat de gate open en regelt zo de druk meer niet. Heeft helemaal niets van doen met het koppel of de brandstof.
    Maar het is wel dat ook een standaard focus 3.1 soepeler en rustiger draait en reageert op 98 dan op 95 brandstof.
     
    VinRS vindt dit leuk.
  14. En wie / wat / hoe wordt die maximale druk denk je bepaald door de ECU ? ... zou het dan toch iets te maken hebben met koppel?

    The torque request starts with you...
    When you put your foot to any given pedal position, you are sending an electrical signal to the ECU which in response references a table known as the "Drivers Wish" or "Driver Demand" that simply tells the ECU that you, the driver, are now demanding a certain torque value. That table references RPM Vs Accelerator pedal position and outputs an answer in Newton Meters. (Nm)

    [​IMG]

    That request from you is then processed by 5 very distinct ECU sub-systems:

    1. Checks are made to ensure that this torque request isn't higher than other systems are allowing at that moment.

    2. That torque figure is then punched into a very complex and accurate model to determine exactly how much air load is required to create that amount of crankshaft torque.

    3. The resulting air load value is then punched into another model to find out how much air mass is required to create that air load.

    4. The required air mass result is then punched into another model to determine how much manifold pressure is required to get that much air mass inside the engines cylinders given the current air density.

    5. That manifold pressure desired is fired through to the turbocharger model to determine the required turbine speed and waste-gate position to create that manifold pressure with the compressor.
    Once the answers are all known, the ECU supplies that air load and whatever fuel and spark is required. The whole process is over in microseconds! Now the above is dumbed right down to make it sound simple. Each step of this process is exponentially more complex than I have described, but now we have outlined it i think we can dive in and look at each step in a little more detail.

    https://www.motorsport-developments.co.uk/Understanding_Ford_Ecoboost_Torque_Control.html
     
  15. Idd de Ford ECU passen alles aan op basis van het te behalen koppel!
     
  16. Kleine aanvulling hierop: met een ander luchtfilter ofzo zonder tune hoeft het niet zo te zijn dat je meer vermogen krijgt. Na het plaatsen van mijn luchtfilter had mijn auto (iets) minder vermogen dan gelijke ST's met standaard luchtfilter. De ECU van mijn auto deed zoveel meer inkomende lucht waarnemen dat deze hierop het vermogen weer iets terug deed schroeven
     
    gerardTDCI, Edgar Focus en VinRS vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina