1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Combinatie van velgen en wielmoeren Focus 3

Discussie in 'Handleidingen Focus III' gestart door JW, 14 jun 2016.

 1. Staal of lichtmetaal ?


  Bij aftermarket stalen velgen die specifiek voor Ford worden aangeboden kunnen in verreweg de meeste gevallen de originele Ford wielmoeren voor stalen velgen worden toegepast. Hierbij maakt het niet uit of dit het oude type wielmoer voor stalen velgen is of het nieuwe type Global Wheelnut voor stalen velgen. De pasvorm/conus van beide types is gelijk. Het oude type wielmoer voor stalen velgen is en het nieuwe type Global Wheelnut voor stalen velgen mogen alleen niet worden gecombineerd.


  Bij aftermarket lichtmetalen velgen worden in de meeste gevallen andere wielmoeren gebruikt. Wanneer aftermarket velgen aan de hand van het merk/type auto worden besteld worden de juiste wielmoeren vaak met de velgen meegeleverd of moeten afzonderlijk worden besteld. Slechts bij zeer weinig aftermarket lichtmetalen velgen is het toegestaan om het oude type Ford wielmoer voor lichtmetaal of het nieuwe type Global Wheelnut voor lichtmetaal te gebruiken.

  Welke wielmoeren door de fabrikant voor een bepaald type aftermarket velg worden voorgeschreven en het aanhaalmoment dat moet worden toegepast is in de meeste gevallen in de goedkeuring documentatie te vinden. Aan de hand van het KBA nummer dat op de velg dient te staan is de ABE/TÜV goedkeuring documentatie online te vinden. Vaak staat deze documentatie echter ook op de website van de fabrikant van de aftermarket velgen vermeld.
   
 2. Het zijn lichtmetalen velgen. Ik heb ze onder de Focus 2 gehad en ze kwamen van een Mondeo Mk3 af.
  Maar dan ga ik even kijken naar een alternatief.
   
 3. Weet je toevallig het merk of type van de velgen of staat er een KBA nummer op de velgen?
   
 4. KBA is 45971 en het zijn Enzo velgen.
   
 5. Zie HIER voor het ABE goedkeuringsdocument van dit type velg met steekmaat 5 x 108.


  Hierin staat:

  Nur die AEZ Befestigungsteile (Schrauben oder Muttern) verwenden.

  Verwendungsbereich/Fz-Hersteller : FORD
  Befestigungsteile : Kegelbundmuttern M12x1,5, Kegelw. 60 Grad Zubehör : AEZ Artikel-Nr. ZJF5
  Anzugsmoment der Befestigungsteile :

  120 Nm für Typ : DM2
  130 Nm für Typ : DA3; DB3; DXA; DXA-LPG; DYB; DYB-LPG  deze velgen moeten dus worden gemonteerd met de bijbehorende wielmoeren met AEZ artikelnummer ZJF5.
   
 6. Hmm dan heb ik al eerder een fout gemaakt bij het monteren. Dank voor de info!
   
 7. [​IMG]

  AEZ ZJF5 is een set met 5 wielmoeren en een centreerring.


  De wielmoeren die bij deze set zitten zijn echter vrij standaard en worden voor zeer veel aftermarket velgen gebruikt. Mijn 18 Inch Anzio velgen werden bijvoorbeeld met deze zelfde wielmoeren geleverd. Met wat zoeken zijn deze wielmoeren op bijvoorbeeld Ebay.de al voor ongeveer €1,- per stuk te vinden.
   
 8. Ik zit nog eens te kijken, maar ik heb helemaal geen Global moeren... naja, de zomerbanden hebben zich uitstekend gedragen met de sneeuw. Dus volgende winter maar eens kijken naar fatsoenlijke wintersloffen.
   
 9. @JW kan ik hieruit concluderen dat ik mijn slotbouten type Mcgard 24212 beter niet kan gebruiken op een MK3 model?
   
 10. De Mcgard 24212 slotmoeren zijn voor zover ik kan zien 2-delig en hebben een losse conische ring. Wanneer dit inderdaad het geval is mogen deze slotmoeren niet worden gebruikt voor de Focus 3.
   
  FocusChris vindt dit leuk.
 11. Het klopt dat ze 2 delig zijn, bedankt voor de info!
   
 12. Dank voor deze zeer nuttige informatie!

  Ik heb enkele weken geleden mijn eerste Focus gekocht (Type 1 wagon uit 2003) die nu op de standaard stalen velgen met wieldoppen staat.

  Nu heb ik een paar dagen geleden een gebruikte set originele Ford lichtmetalen velgen (ik denk part no. 560-03972) gekocht waar echter geen wielmoeren bij zaten:

  WhatsApp Image 2018-08-20 at 15.54.21.jpeg
  WhatsApp Image 2018-08-20 at 15.54.22.jpeg


  Mijn vraag is nu of de Febi # 29463 moer correct is voor deze velgen?


  $_86.JPG
  Zo op de foto komt deze qua model in elk geval overeen met de originele moer die op de vorige pagina staat. Het is mij bekend dat ik vrij specifieke moeren moet gebruiken voor lichtmetalen velgen. Mocht dit niet de correcte moer zijn dan zou ik graag weten welke dan wel de goede is zodat ik die kan gaan zoeken.

  Mocht iemand een gebruikte set correcte moeren hebben liggen dan heb ik zeker ook wel interesse.

  Mvg,

  David
   
 13. Zoek eens op marktplaats, daar is een adverteerder met nieuwe wielmoeren is voor de focus.
  Hij is niet duur vergeleken met de dealer. Heb er zelf net 20 st gekocht voor mijn velgen.
  [​IMG]

  Adverteerder noemt zich Robert en woont in wieren


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 14. Zijn ook geen originele moeren..
   
 15. Inderdaad, dit zijn wielmoeren voor aftermarket velgen en niet voor originele Ford velgen.
   
 16. Vriendelijk dank voor de tip maar ik denk dat deze moeren dus niet goed zijn voor mijn velgen? Heeft iemand misschien het onderdeelnummer van de originele Ford-moer zodat ik kan kijken of die Febi's goed zijn?
   
 17. Ik ben helemaal aan het twijfelen nu.
  Ik heb nu een Focus van 2016 met 17" velgen met zomerbanden.(zie mijn avatar)
  De oude wintervelgen van mijn vorige Focus II (DBA) zijn ook 5x108, welke moeren moet ik gebruiken om deze velgen op mijn nieuwe Focus te krijgen?
   
 18. Focus 2 velgen zijn prima te gebruiken op een Focus 3 mits je de wielmoeren gebruikt die bij de Focus 2 velgen horen.

  De wielen die nu op je auto zitten zijn Global Wheels. De wielmoeren hiervan (Global Wheelnuts) mogen pertinent niet gebruikt worden voor de Focus 2 velgen.
   
 19. Bedankt JW!
  20 boutjes kopen dus!
   

Deel Deze Pagina