1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Android Headunit Ervaring & Informatie

Discussie in 'In Car Entertainment' gestart door Simplicity, 29 jan 2019.

 1. Ow, wat kriebelt het om zo'n Android radio te bestellen!
  Technisch zal het me geen probleem geven werkend te krijgen, maar blijft een smak met geld voor een gadget. Dat heb ik niet zomaar over met een jong gezin, papa staat logisch onderaan de rangorde voor uitgaven ;)

  Toch zijn er ook nog een paar zaken die ik niet gevonden krijgen hoe deze units nu precies werken.
  - Kunnen ze alleen het internet op via wifi, al dan niet met hotspot van je smartphone?
  Want dat lijkt ik heel onhandig vinden, om elke rit hotspot aan en uit te moeten zetten.

  Kan de radio geen tethering doen via Bluetooth of USB naar Android? Dat kan ik nergens terugvinden namelijk.

  Een work-around is Android auto, dat ik Google Maps zo open en dus doet de telefoon het 4G internet er voor.
  Werkt dit goed met Android Auto?
   
 2. Ik had gezien dat je een 3g modem dongle kan aansluiten via USB daar zit ik ook nog over te tobben. Verder kan je volgens mij wifi zenden en ontvangen met de unit, in ieder geval ontvangen. De vraag betreft android auto heb ik ook, vanavond maar even wat rond zoeken en als ik meer weet deel ik dat hier wel.
  Trouwens je kan je telefoon zo instellen dat hij bepaalde acties doet wanneer hij verbindt met je radio zoals bijvoorbeeld hotspot aanzetten, android auto activeren of je mobiel op een auto modus zetten oud.
   
 3. Ik wil geen 3G of 4G dongle, want dan moet ik ook een extra sim kaart met abo afsluiten. Terwijl ik dan een werkende telefoon aangesloten heb zitten die het al kan.

  Ik ben benieuwd of de Android radio's ook via USB naar de smartphone, internet (tethering) kunnen krijgen.
  Of via bluetooth, al verwacht ik daar van niet. Als de telefoon al audio BT opbouwt voor de carkit functie, kan hij geen internet data doorlaten tegelijkertijd voor de radio zelf over BT.
   
 4. Hotspot kan alleen via wifi voor zover ik weet. Bluetooth is daar sowieso verre van ideaal voor gezien de lage doorvoersnelheid. Ik gebruik zelf Macrodroid waarmee ik een simpel profiel heb gemaakt dat automatisch de hotspot van mijn telefoon aan/uit zet als de telefoon verbinding maakt/verbreekt met de bluetooth van de focus, dus dan hoef je dat zelf nooit meer te doen.

  Android Auto gebruik ik zelf niet in de praktijk, maar ik heb het wel getest via de Headunit Reloaded emulator die ik in de openingspost heb gelinkt. Ik moet zeggen dat ik het buiten mijn eigen unit nog nooit echt gebruikt heb in een OEM-oplossing van een andere auto, maar het lijkt gewoon hetzelfde te werken. Ik meen dat als je de telefoon over USB verbind je ook kunt kiezen om automatisch Android Auto te starten als je je telefoon verbind (of in ieder geval de Headunit Reloaded app).
   
 5. Hotspot is ook alleen wifi, je maakt van je telefoon een wifi accesspoint voor andere apparaten.

  Via Bluetooth is het snel zat, zaken als spotify en google maps werken ook prima op 3G snelheden, BT is veel sneller dan dat.
  Ga je een 4k film streamen, ja dan wordt het een ander verhaal.

  USB tethered zou ideaal zijn, als die radio's dat kunnen. Weet iemand dat?
   
 6. Ik heb een Android unit gekocht en aangesloten. BIj het aansluiten van USB onder het dashboard kwam ik deze kabel tegen:


  [​IMG]

  Weet iemand waar het voor is?
   
 7. Dat is voor de controlelamp voor uitschakelen passagiersairbag.
   
 8. Goed dat ik dan maar niet verder mee aan het knoeien ben gegaan. Vreemd dat het verborgen achter dat paneel is. Dank voor info.
   
 9. onderstaande opties krijg ik niet aan, deze gaan off zodra ik betreffende scherm verlaat.

  [​IMG]

  Iemand enige idee?

  Canbus werkt niet, hoe dit te verhelpen?

  [​IMG]
   
 10. Niet zo vreemd, het is een optie die niet elke Focus heeft maar wel redelijk makkelijk te realiseren . Heeft overigens niet veel nut.
  D99EA3BB-4B8C-4538-A010-4D33A6FD33AA.jpeg
   
 11. ik ben klaar met die chinees. Ga toch maar opzoek naar een ander android media player voor de fofo mk2 uit 2009.
   
 12. Nagenoeg elke Android speler zal Chinees zijn.
   
 13. Weet je het merk van de radio of de fabrikant van de radio?

  Afgaande op de foto die je hebt geplaatst betreft het een al wat ouder Android 8 toestel (Kernel - Linux 3.18.79 = Android 8). MCU versie CM_19.11.07_17.04 leidt naar een (onbekende) fabrikant die acteert onder de naam Le1 of LeTV. Deze toestellen werden onder andere door een Chinese groothandelaar onder de merknaam Alidesheng verkocht.

  Van deze radio's is online nauwelijk tot geen informatie te vinden. Voor zover ik weet is deze radio ook niet gebaseerd op het MTCD/MTCE platform waardoor er ook vanuit de Android ROM community praktisch geen ondersteuning is. Een custom ROM zal je dan ook niet vinden. Sterker nog, het enige wat je van deze toestellen tegenkomt is vragen over (veelal CANbus gerelateerde) problemen waar niemand een antwoord op lijkt te weten.


  Wat aftermarket Android radio's is het aanbod vanuit China enorm. Kwalitatief zitten er hele goede tussen maar ook hele slechte. Mocht je op zoek gaan naar een ander exemplaar is het aan te raden om voor een toestel te kiezen van een bekende fabrikant die gebaseerd is op het MTCD/MTCE platform.
   
  nero037 vindt dit leuk.
 14. #114 nero037, 29 jun 2020
  Laatst bewerkt: 29 jun 2020

  Dank voor de info, maar hoe kom ik achter welke fabrikant bekend is en toestel gebaseerd op het MTCD/MTCE platform? Bij de specificaties vermelden ze dit niet voor zover ik kan zien.

  Ik heb trouwens deze:

  https://nl.aliexpress.com/item/4000297682407.html?spm=a2g0z.12010612.8148356.9.4ffa48432VEApn
   
 15. Het is inderdaad niet altijd even eenvoudig om te bepalen met welk toestel en welke fabrikant je te maken hebt. Zeker niet omdat veel Chinese aanbieders afbeeldingen gebruiken die helemaal niet bij het toestel horen dat ze aanbieden.

  Voor ik mijn 4GB/64GB MTCE PX5 radio heb aangeschaft heb ik verschillende aanbieders om een screenshot of foto van het systeem menu gevraagd. Aan de hand van de MCU versie en nummer, de Android versie en het processor type kan je vrij goed bepalen welke fabrikant het toestel produceert en of het een MTCD/MTCE toestel betreft. Van 2 van de 5 aanbieders die ik de vraag had gesteld kreeg ik netjes de gevraagde screenshots/foto's. Vervolgens heb ik op het XDA forum aan de hand van het MCU nummer de nodige informatie en ervaringen gevonden m.b.t. het toestel dat ik heb aangeschaft.


  Op dit moment worden zowel Android 9 als Android 10 MTCD/MTCE toestellen aangeboden (en nog een enkele Android 8). Persoonlijk zou ik hier mijn keus niet vanaf laten hangen. Vanuit de bekendere fabrikanten zijn namelijk reeds de eerste ROM updates voor Android 10 uitgebracht. Deze ROM updates kunnen ook vrij eenvoudig op een Android 8 of Android 9 toestel worden geinstalleerd.
   

 16. Hartelijk dank voor de info JW. Ik wacht even af wat de reactie is van deze aanbieder, en dan evt opzoek naar een ander radio.

  mijn dank.
   
 17. #117 JW, 3 jul 2020
  Laatst bewerkt: 3 jul 2020
  Voor de geïnteresseerden hierbij een handleiding om een Android MTCD/MTCE PX5 audiosysteem te updaten van Android 9 naar Android 10. Ik heb deze handleiding gemaakt nadat ik mijn Witson (fabrikant: MX = MAI_XIN Shenzhen Mai Xin Da Technology Co. Ltd) MTCE PX5 audiosysteem succesvol heb geupdate van Android 9 naar Android 10.

  Bedenk voor je hier aan wilt beginnen dat deze procedure niet geheel zonder risico is. In het ergste geval eindig je met een gebrickt systeem dat niet meer te herstellen is. Het gebruik van deze handleiding is dus geheel voor eigen risico! Daarnaast zijn de ROM en recovery bestanden die in deze handleiding worden gebruikt alleen geschikt voor de PX5 en dus niet voor de PX3, PX30 of PX6!


  De in deze handleiding toegepaste methode is gebaseerd op de officiële Rockchip SD Firmware Tool. Deze methode werkt alleen wanneer het systeem booten vanaf een SD-kaart ondersteund. Bij de meeste systemen werkt dit alleen bij de GPS SD-kaart. Er zijn echter ook MTCD/MTCE systemen die booten vanaf SD-kaart helemaal niet ondersteunen of alleen intern in het toestel een verborgen SD-slot hebben dat dit ondersteund.

  Mijn ervaring is dat het bij mij alleen werkt met een 4 of 8 GB micro SD-kaart. Met een 32 GB micro SDHC-kaart werkt het bij mij niet. Wanneer het niet werkt kan het dus zomaar zo zijn dat je met een andere SD-kaart meer succes hebt.


  De benodigde bestanden kan je HIER downloaden. Pak de bestanden uit. Open vervolgens de "Upgrade Android 9 naar 10" map en open de "SD_Firmware_Tool" map. Start vervolgens het "SD_Firmware_Tool.exe" programma.

  [​IMG]

  Zet een vinkje bij de "Upgrade Firmware" checkbox en klik vervolgens op de "Firmware" knop.


  [​IMG]

  Selecteer vervolgens het update.img bestand in de "Upgrade Android 9 naar 10" map. Het update.img bestand is een volledige Android 10 ROM voor een MTCD/MTCE PX5 systeem dat online te vinden is. Dit bestand bevat dus ook de benodigde Android 10 recovery welke benodigd is om Android 10 op een Android 9 systeem te kunnen installeren.

  Een Android 10 ROM update bestand (update.zip) is niet geschikt. Deze zijn bedoeld als update voor een Android 10 systeem en bevat geen recovery en is dus niet geschikt om Android 10 op een Android 9 systeem te installeren.


  [​IMG]

  Klik vervolgens op de "Create" knop en volg de aanwijzingen. Het kopieren van de bestanden kan de nodige minuten duren.


  [​IMG]

  Wanneer alle bestanden succesvol zijn gekopieerd krijg je een melding en kan het programma worden afgesloten.


  Reboot vervolgens het MTCD/MTCE PX5 audiosysteem in het recovery menu. De procedure hiervoor kan per merk audiosysteem dat op het MTCD/MTCE platform is gebaseerd verschillen. Bij mijn MX systeem kom ik in de recovery door de ON/OFF knop circa 10 seconden ingedrukt te houden tot de achtergrondverlichting van de knoppen knippert, vervolgens de knop los te laten en na circa 1 seconde weer in te drukken tot het recovery menu opent.

  Plaats vervolgens de SD-kaart in het GPS SD-slot en kies in het recovery menu de optie "Reboot System Now". In mijn geval kan ik door de ON/OFF knop kort in te drukken wisselen tussen de verschillende opties en door de ON/OFF knop lang in te drukken de geselecteerde optie starten.

  Het systeem zal nu herstarten. Indien het systeem booten vanaf SD-kaart ondersteund zal er een software update scherm worden getoond met voortgangsbalk. Dit update proces duurt zo tussen de 30 en 45 minuten. Wanneer het update proces is voltooid krijg je de melding dat de SD-kaart verwijderd moet worden. Na het verwijderen van de SD-Kaart kom je weer in het recovery menu en kies je wederom de "Reboot System Now" optie. Vervolgens zal als alles goed is gegaan de Android 10 bootafbeelding worden getoond en zal het systeem opstarten (de 1e keer kan dit behoorlijk lang duren).

  Wanneer eenmaal het Android 10 besturingssysteem op het toestel is geïnstalleerd kunnen probleemloos andere Android 10 ROM updates (update.zip) worden geïnstalleerd. Op dit moment zijn er diverse fabrikanten die al ROM updates hebben uitgebracht voor Android 10 toestellen. Deze ROM updates zijn in principe uitwisselbaar dus het is mogelijk om verschillende ROMS uit te proberen. Om de ROM update te installeren plaats je het Android 10 update.zip bestand op een USB stick en plaatst deze in een USB poort van het audiosysteem. In de meeste gevallen zal het systeem de update herkennen en de mogelijkheid bieden (pop up scherm) om de update te installeren. Wanneer dit niet gebeurt kan de update vanuit het recovery menu worden gestart.

  Ik heb er zelf voor gekozen om de door Witson beschikbaar gestelde HCT4_PX5_10.0_ota(20200603) ROM update te installeren.  Na uitvoerig testen kan ik niet anders zeggen dan dat de Android 10 ROM prima functioneert. Het werkt allemaal aanzienlijk vloeiender dan bij de originele Android 9 ROM. Ten opzichten van de Custom Hal9K Android 9 ROM is het verschil minder groot. Opvallend is dat de geluidskwaliteit (zonder softwarematige soundmod) bij de Android 10 ROM beter is als bij de originele Android 9 ROM. Daarentegen heeft de SYNC APP in Android 10 een vervelende ruis terwijl dit in Android 9 absoluut niet het geval is.

  Hoewel de Android 10 ROM op zich dus prima functioneert blijkt de kwaliteit van sommige APP's nog steeds net zo matig als voorheen te zijn. Voornamelijk de matige afbeeldingen en half vertaalde Chinees/Engelse tekst in de CANbus APP vind ik storend. Hoewel het een nieuwe versie van deze APP betreft met diverse wijzigingen is de kwaliteit er helaas niet op vooruit gegaan.

  Al na de 1e rit begon ik hierdoor heimwee te krijgen naar de door mij zelf aangepaste APP's die er zowel grafisch als taalkundig naar mijn mening toch aanzienlijk beter uitzien. Het aanpassen van de APP's is op zich geen probleem maar gezien er voor de Android 10 MTCD/MTCE PX5 systemen tot op heden nog geen goede manier bekend is om het systeem te rooten is het op dit moment niet mogelijk om de system APP's te vervangen door mijn eigen aangepaste APP's.


  Dit heeft mij er toe doen besluiten om voorlopig toch weer terug te gaan naar de Custom Hal9K Android 9 ROM.

   
  Niels_mondeo, AlexKooijman en Bassie666 vinden dit leuk.
 18. En gezien er inmiddels ook mensen zijn die een Android 10 MTCD/MTCE radio bezitten en graag terug willen naar Android 9 hierbij ook maar even de handleiding om vanaf Android 10 te downgraden naar Android 9.

  Bedenk voor je hier aan wilt beginnen dat deze procedure niet geheel zonder risico is. In het ergste geval eindig je met een gebrickt systeem dat niet meer te herstellen is. Het gebruik van deze handleiding is dus geheel voor eigen risico!


  Ook deze procedure is gebaseerd op de officiële Rockchip SD Firmware Tool. Deze procedure is feitelijk een wat aangepaste versie van hetgeen Hal9K gebruikt om te updaten van Android 8 naar Android 9.

  De benodigde bestanden kan je HIER downloaden. Pak de bestanden uit. Open vervolgens de "Downgrade Android 10 naar 9" map en open de "SD_Firmware_Tool" map. Start vervolgens het "SD_Firmware_Tool.exe" programma.

  [​IMG]

  Zet een vinkje bij de "Upgrade Firmware" checkbox en klik vervolgens op de "Firmware" knop.


  [​IMG]

  Selecteer vervolgens het bootcard.img bestand in de "Downgrade Android 10 naar 9" map.


  [​IMG]

  Klik vervolgens op de "Create" knop en volg de aanwijzingen. Het kopieren van de bestanden kan de nodige minuten duren.


  [​IMG]


  Wanneer alle bestanden succesvol zijn gekopieerd krijg je een melding en kan het programma worden afgesloten.

  Open vervolgens de SD-kaart in Windows verkenner en vervang het sdupdate.img bestand door het gelijknamige bestand uit de "Downgrade Android 10 naar 9" map.


  Reboot vervolgens het MTCD/MTCE PX5 audiosysteem in het recovery menu.

  Plaats vervolgens de SD-kaart in het GPS SD-slot en kies in het recovery menu de optie "Reboot System Now".
  Het systeem zal nu herstarten. Indien het systeem booten vanaf SD-kaart ondersteund zal de Android 9 recovery worden geladen. Wanneer dit is voltooid krijg je de melding dat de SD-kaart verwijderd moet worden. Na het verwijderen van de SD-Kaart kom je in het Android 9 recovery menu. Hiervanuit kan je het update.zip bestand van de gewenste Android 9 ROM installeren.
   
  AlexKooijman vindt dit leuk.
 19. Ik heb toch maar besloten na veel gedoe de Android terug te sturen. Ben over gestapt op Carplay. Ben alles nog aan het uitproberen. Daar ik nog geen stuurwielbediening heb, ( is in bestelling) werkt alles nog niet perfect.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Wil het ook uitproberen met een android toestel (android auto). Vraag me af of dat er anders uitziet en werk.
   
 20. Met een Android toestel zal het in grote lijnen vergelijkbaar zijn. Daarmee bedoel ik de werking/bediening van Android Auto vs Apple CarPlay
   

Deel Deze Pagina