1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Nw tweeters, filter orgineel of vernieuwen

Discussie in 'In Car Entertainment' gestart door Dave Gerth, 26 mrt 2023.

  1. Ik heb een combosetje liiddprekers van jbl gekocht incl nieuwe tweeters voor de mk3. Als ik de nieuwe tweeters monteer, moet ik dan de bijgevoegde filters gebruiken of alles origineel laten? Nb er zaten namelijk standaard al tweeters in.
    Ik neem aan dat er ergens al een filter zit om de luidspreker en tweeters te voeden?
     
  2. Ik zou de nieuwe filters mee plaatsen
    Volgens mij zit er maar een heel eenvoudige filtering op de orginele speakers
     
  3. Ik neem aan dat de oude filters dan ook op/in de deur zitten?
     
  4. Edit: net op youtube gezien dat er alleen maar een doorgeleiding zit can de speaker naar de tweeter en dus geen filter
     
  5. Ben nog wel benieuwd welke voor de tweeters zijn en wat de plus en min is..
     
  6. Het beste is om de filets van jouw nieuwe set te gebruiken omdat deze nu eenmaal berekend zijn op die set. Als je ook een versterker gaat gebruiken dan zou ik er ook voor opteren om nieuwe kabels te trekken naar je speakers.
    Zelf heb ik bij mijn mk1 de versterker in de kofferbak zitten. Filters zitten naast de versterker en van daaruit gaan de kabels naar elke luidspreker.
     
  7. Van de andere kant, als je de filters vlak bij de speakers kunt plaatsen hoef je maar 1 kabel per deur te trekken en dan nog maar een klein stukje 2 kabels naar de beide speakers.
    Alleen een paar lastige punten :
    De filters zijn die waterproof ? Zo niet dan moet je proberen of je ze ergens meteen achter de deurbekleding kwijt kan dus niet in de deur achter de speaker daar worden ze nat.

    je zit ook met de doorvoer naar de deur die multi stekker is lastig te passeren met 1 of 2 speakerdraden
     
  8. Zelf zou ik geen filters inbouwen in de deur. Onder andere alleen al voor het vocht. Denk ook aan de trillingen die het filter te verduren krijgt, die dingen zijn vaak niet alleen fragiel maar ook nog eens lomp groot. Kabels doorvoeren via de multistekker is even een klusje maar uiteindelijk wel nog te doen.

    Hier een interessant filmpje daarover.
     
  9. Orginele speakerset heeft achterop de tweeter filter zitten. Hier worden de lage tonen naar woofer en hoge tonen naar tweeter.

    Je moet ten alle tijden filterset( of crossover wat het eigenlijk is) monteren.
    Rede is tweeter gaat kapot bij lage tonen, buiten dat heeft tweeter nog extra weerstand tussen zitten. Dit is ter bescherming van tweeter.

    Je hebt voor de mk3 naast speakeringen voor de tweeter ook stekker met 2 draden aan. Die klik je in en heb je direct volle geluid dat van de versterker komt.

    Buitenste twee draden komt geluid aan en binnenste twee gaan naar de tweeter toe.

    Beste als je open hebt liggen is meteen silent coat starterskit aan te schaffen.
    Juist dit helpt het meest om beter audio te krijgen.
     
  10. Bedankt, ik heb idd al een dempings/resonantie materiaal besteld. Maar wat is dan de plus en de min? Is de min geleurd met een zwarte streep? Dat de filter standaard op de speaker zit ljjkt me logisch aangezien de aanvoer van de tweeters vanuit de aanvoer stekker lopen van de speaker.
     
  11. Dit zou je nog kunnen meten met een spanningszoeker lijkt mij. muziek aan, voeler op draad 1 en kijken of ie reageert.
     
  12. Top!
    Ga ik proberen!

    Allen bedankt voor de reacties!!
     
  13. Er zit niet echt plus en min op.
    Want als je andersom aansluit werkt alles hetzelfde. Enige als de andere kant net andersom is. Dan bij bass gaat woofer ene kant naar buiten en andere kant naar binnen.
    Ze moeten beide hetzelfde doen.
    Bij normaal gebruik merk je het niet echt. Echte audiofiel zou het merken.

    https://www.autosound24.nl/lak-20.h...SiOnmztaRApERu7mY6AlSWzKwRRS9w4hoCTEoQAvD_BwE

    Op de connector in de link heb je direct rood en zwarte draad
    [​IMG]
     
  14. Maakt niet uit hoe je ze aansluit, zolang je alle speakers maar hetzelfde aansluit.
     
  15. Welk setje van JBL heb jij?
    Ik zit er ook aan te denken de speakers te upgraden.
     
  16. Mijn persoonlijke mening, als je filters monteerd gebruik dan de filters die je bij de composet geleverd krijgt, dan zijn de frequenties voor het splitsen op de speakers afgestemd en dat geeft eigenlijk altijd wel het beste resultaat.
     
    M.Blaak vindt dit leuk.
  17. @Edgar Focus
    Dat niet alleen.
    Het kan zijn dat er weerstanden zijn toegevoegd zodat speaker meer beschermd wordt. Of juist om zo impedancy te veranderen. Dat de volume van tweeter en woofer op elkaar afgestemd zijn. Anders is er een kans dat lage of hoge tonen teveel overheersen dan de bedoeling is
     
    Edgar Focus vindt dit leuk.
  18. Weet ik maar wilde er niet al te diep op in gaan :mrgreen:
    Als voormalig audiofiel was ik er vroeger heel fanatiek mee bezig namelijk. Maar tijden veranderen en electronica veranderd maar de basis blijft hetzelfde.
     
    gerardTDCI vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina