1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Muziek van iPhone/Ipod/etc afspelen: handleiding zelf aux inbouwen

Discussie in 'Handleidingen Focus III' gestart door Tomasso, 24 apr 2014.

  1. AUX inbouwen

    Hallo beste mede Focus berijders. Het lijkt erop dat de eerste modellen van de MK3 niet altijd een AUX aansluiting hebben. Ik heb wel USB maar geen AUX. Ik heb hiervoor een korte samenvatting gemaakt (handleidinkje)

    Erg onhandig als je bijvoorbeeld eenvoudig een bluetooth ontvanger wil aansluiten voor streaming audio of telefonie.

    Na wat uitpluizen (las op het focusfanatics forum) dat het niet mogelijk was om een AUX aan te sluiten op een radio die hiervoor geen aansluiting heeft. Je hebt een dure oplossing die via de antenne ingang werkt maar dat vond ik wat te gortig.

    Echter kan een aux installeren wel degelijk. Heb de electrische schema's van de basis en premium radio erbij gehaald en kon hiermee de pinnen vergelijken.

    Op figuur 1 zie je het radioschema.
    [​IMG]
    (fig.1)

    Je ziet dan dan je pinnen 6, 17 en 18 moet hebben.

    Kijkend naar de radio aansluiting / of connector kan je hier de pinnen uittellen. Zie figuur 2.

    [​IMG]
    (fig.2)

    Door een ISO DIN koppelstuk te kopen (zie figuur 3) kan je deze tussen de radio en de auto connector aansluiten en hierbij de juiste draden gebruiken voor de AUX. Bij de Ford dealer te koop voor 17,85 euro.

    [​IMG]
    (fig.3)

    Deze draden kan je dan weer op een mini jack female aansluiten. (zie fig.4 en fig.5)

    [​IMG]
    (fig.4)

    [​IMG]
    (fig.5)

    en voila... sluit je mobiel, mp3 speler aan via mini jack of bluetooth ontvanger.
     
  2. #2 ICB, 28 nov 2015
    Laatst bewerkt: 27 apr 2019
    LET OP: deze handleiding geeft geen garantie dat je het werkend krijgt. Er zijn enkele forummers met de ervaring dat de radio 'No Device Detected' geeft als melding...

    Na veel uitzoekwerk is het dan toch gelukt: een kit vinden om zelf een aux ingang in te bouwen voor een Ford Focus 3 fase 1 (ook bekend als mk3 / mkIII) die géén standaard aux ingang heeft. Ik heb een standaard radio (met aftermarket parrot aangesloten), zie de voorbeeldafbeelding hieronder.

    [​IMG]

    Met het installeren van een aux ingang kun je via je iPhone/iPod/etc muziek afspelen via de aux uitgang over je boxen. Hieronder staan de stappen beschreven voor als je zelf ook een AUX in ingang in wilt bouwen.

    Ik schat in dat je het met deze handleiding in een half uurtje kunt inbouwen.

    WAT HEB JE NODIG?
    - AUX IN adapter met 24 pins-stekker (ik heb de mijne hier gehaald: https://www.handytreff.de/detail/12...cus-c-max-edge-ab-ca-2010-24-pin-stecker.html)
    - Adapter voor de microfit 4-pins female (https://www.handytreff.de/detail/12...inem-fahrzeugspezifischen-aux-in-adapter.html)

    Inclusief verzendkosten was ik net geen 4 tientjes kwijt (verzendkosten waren 15 euro...)

    [​IMG]

    Handleiding

    [​IMG]

    De adapter + 4 pins microfit adapter met aux stekker

    BENODIGDHEDEN VOOR INSTALLATIE
    - Zaklamp
    - Torx schroevendraaier
    - 2 Platte schroevendraaiers
    - Eventueel een oude doek om de radio op te laten steunen

    INSTALLATIE

    1. Onder de radio zit een afdekkapje. Het middelste deel moet je eruithalen.

    [​IMG]

    Dit kan met de 2 platte schroevendraaiers: je moet dóór de inkepingen de lipjes indrukken (dit heeft me meer dan 20 minuten gekost om uit te vinden... :nocheer:). Zie foto:

    [​IMG]

    2. Draai nu de torx schroeven los aan de onderkant van de radio

    [​IMG]

    3. Het front van de radio kan je nu voorzichtig loshalen. Let op: deze zit vast met een korte (!) aansluiting. Druk het lipje in en maak de aansluiting los

    [​IMG]

    [​IMG]

    4. Het front van de radio is verwijderd, draai nu de 2 torx schroeven los waarmee de radio bevestigd is

    [​IMG]

    5. De 24-pins connector kan je loshalen door het bovenste lipje (zit in het midden van de stekker) in te drukken. Het kost enige kracht om de stekker eruit te trekken. Let er op dat de radio nog wel met andere kabels vastzit en dat je beperkte speling hebt. Ik heb de overige kabels vast laten zitten, en een oude doek gebruikt om de radio op te laten steunen om krassen te voorkomen

    [​IMG]

    6. . Je kunt nu de AUX IN adapter aansluiten op de kabelboom: deze plaats je tussen de kabelboom en de radio. Sluit daarna de 24 pins stekker weer aan op de radio

    [​IMG]

    7. Sluit de 4 pins microfit adapter aan

    [​IMG]

    8. Test de aansluiting. Sluit het front van je radio aan op de stekker (zie stap 3 voor de aansluiting die ik bedoel), plug de aux stekker in je iPhone/iPod/etc, zet de radio aan en druk op "AUX" om de aux ingang te selecteren. Als het goed is kun je nu muziek luisteren over je boxen!

    [​IMG]

    Muziek aan en luisteren maar :box:

    9. Ik heb de aux kabel weggewerkt door hem linksonder de radio in een uitsparing te leiden.

    [​IMG]

    Linksonder bij de bestuurderskant heb ik hiervoor het zijpanel losgehaald (hier zit een plastic pin in die hem op zijn plaats houdt) om ruimte voor de kabel te maken. Als je met een zaklamp van onder schijnt kun je goed zien waar de draad langs moet. Dit kan even pielen zijn, maar in principe heb je voldoende ruimte.

    De kabel die bij de bestuurderskant zichtbaar wordt:

    [​IMG]

    Als de kabel naar wens zit kun je alles weer monteren en ben je klaar om muziek te luisteren via je nieuwe aux ingang.


    Mocht je ook een aux-ingang in gaan bouwen: succes en ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!
     
    AmbuTom vindt dit leuk.
  3. Even een schopje om deze onder de aandacht te brengen, nu ik een oplossing voor mijn originele vraag gevonden heb, plus een handleiding voor geschreven voor andere leden/bezoekers van het forum
     
  4. Vraag voor één van de moderators: zouden jullie de titel willen wijzigen in "Muziek van iPhone/Ipod/etc afspelen: handleiding zelf aux inbouwen"? Bedankt alvast
     
  5. Mooie how-to!

    Titel kan je zelf ook veranderen hoor
     
  6. Aangepast en gelijk verplaatst naar Handleidingen.. Overigens mooie how-to :thumbs:
     
  7. Ik had gezocht, maar niet gevonden... Inmiddels gezien dat het bij "meer opties" staat, bedankt voor de tip
     
  8. #8 ICB, 6 dec 2015
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 jan 2016
    Comment verwijderd: 2 topics zijn nu samengevoegd waardoor deze verwarrend was
     
  9. Ik snap bij de bovenste howto ff niet hoe de female jack aangesloten wordt op de iso stekker, kan iemand mij dat vertellen?
     
  10. misschien een oud topic dat ik onder het stof haal, maar ik ben van plan om dit ook te doen. Volgens mij, als je een AUX female INPUT wil moet je dan deze kabel kopen :

    https://www.handytreff.de/detail/12...inem-fahrzeugspezifischen-aux-in-adapter.html

    in plaats van de AUX male kabel. Die kabel klik je dan in de lange kabel die uit die adapter komt.

    Wat ik me wel nog afvraag. Op de foto van de kabelsplitser staat in het groot "original AUX input will not work using this cable". Ik heb een USB aansluiting, maar geen aux. Ik vermoed dat ze bedoelen dat je originele aux niet meer zal werken, als je die zou hebben maar dat de USB wel zal blijven werken.
     
  11. Top topic! Werkt voor mij!
     
  12. Goed topic dit. Ik heb gisteren met behulp van deze handleiding succesvol de mini-jack ingebouwd. Het was een fluitje van een cent. Binnen 15 minuten geklaard.

    Bedankt!
     
  13. Kan iemand mij vertellen welke pinns het zijn waar de aux in deze kabel zit?
     
  14. Dat staat in het 1e bericht van dit topic ;)
     
  15. Fantastische oplossing! Blijkt de bestaande radio dus gewoon aux voorbereid te zijn. Eigenlijk raar dat ford niet vanuit de fabriek uit niet even een kabeltje had getrokken naar de aux voorbereiding in het handschoenenkastje. Scheelt in elk geval weer hoop geld voor het kopen van een nieuwe radio.
     
  16. Afgelopen week heb ik deze handleiding gevolgd en de 2 kabels van Handytreff geïnstalleerd in mijn Ford Focus uit 2012. Dit omdat mijn Focus alleen maar een USB aansluiting had en ik graag via mijn smartphone Spotify wil luisteren in de auto. De installatie was zo gepiept maar ik krijg het niet werkend. Alle functionaliteiten werken nog zoals eerst, dus de USB-aansluiting werkt ook nog gewoon. Als ik de aux-kabel in mijn Android smartphone doe, dan stopt het geluid van mijn telefoon zoals verwacht maar hij speelt niet af op de auto radio. Wanneer ik de AUX knop op het dashboard selecteer, dan wordt gelijk de muziek van de USB afgespeeld. Zonder USB-stick erin, krijg ik de melding: "No Device Detected". Heeft iemand enig idee waarom het niet werkt zoals gewenst?
     
  17. Heb je de configuratie parameter voor de AUX ingang ook aangepast in de centrale voertuigconfiguratie?

    Wanneer je dit nog niet hebt gedaan zou ik hier eerst eens mee beginnen. Dit kan worden gedaan met een geschikt diagnosesysteem.
     
  18. Nee dat heb ik nog niet gedaan. Ging er vanuit dat dat niet nodig was aangezien het niet wordt genoemd in de handleiding hierboven.
    Is dat een lastige/risicovolle klus of valt het wel mee met de juiste tools? Is er wellicht een duidelijke handleiding voor te vinden hier op het forum? Ik kon het niet zo snel vinden in ieder geval.

    Bedankt alvast!
     
  19. Hmm dat is zuur. Ik heb al mijn oude links die ik destijds gebruikt heb nagekeken maar daar zat niets zinnigs tussen over dit probleem. Ik las wel iets over een mogelijk issue met Android. Heb je de mogelijkheid om bv een iPhone eraan te hangen en te kijken of die het wel doet? Kwestie van uitsluiten in dit geval :)
     
  20. @ICB , ik heb geen iPhone ter beschikking om te testen. Wel al met meerdere Android telefoons geprobeerd maar helaas werkt geen van alle.
     

Deel Deze Pagina